Interpellation 2015/16:102 Omprövning av synen på RUT och ROT

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

RUT- och ROT-avdragen är träffsäkra reformer som har sänkt trösklarna till arbete för dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden, där svarta jobb har blivit vita med pensionsgrundande inkomster och försäkringar för arbetstagarna.

Företag har startats, utvecklats och expanderat. Detta har gett nya jobb och fler kunder. Fler människor kommer i arbete och underlättar vardagen för andra när tjänsteföretag startas och nyanställer.

RUT underlättar samtidigt vardagen för bland annat småbarnsföräldrar, personer mitt i livet som har svårt att få tiden att räcka till, och seniorer. År 2013 använde fler än en halv miljon människor RUT-avdraget.

Konjunkturinstitutet har rapporterat om hur svarta jobb blivit vita, och Statistiska centralbyrån har gett en redogörelse för hur avdraget för hushållsnära tjänster har öppnat upp för ökat företagande, framför allt bland utrikes födda kvinnor. Samtidigt har regeringen beslutat att minska avdraget på RUT- och ROT-tjänster, och många företagare har flaggat för att de kommer att behöva lägga ned sina företag eller minska antalet anställda.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg om ministern och regeringen är beredda att ompröva sin syn på RUT och ROT för att behålla viktiga vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända.