Motion till riksdagen
2015/16:995
av Linus Sköld m.fl. (S)

75-dagarsregeln i arbetslöshetsförsäkringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en översyn av regelverket i arbetslöshetsförsäkringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Aldrig tidigare har antalet visstidsanställningar och otrygga anställningar på svensk arbetsmarknad varit så många som nu. Under första kvartalet 2015 hade mer än 690 000 människor i Sverige en tidsbegränsad anställning. Dessutom jobbar många arbetstagare ofrivilligt deltid.

I december 2008 infördes den så kallade 75-dagarsregeln i arbetslöshetsförsäkringen. Den innebär att de arbetstagare som jobbar deltid eller extra vid behov inte får fortsätta jobba och samtidigt uppbära a-kassa efter 75 ersättningsdagar.  Förändringen genomfördes för att öka pressen på arbetsgivarna att erbjuda arbetstagarna heltidsanställningar. Tyvärr uteblev den effekten och de som har fått betala priset för förändringen är de enskilda arbetstagarna som efter 75 ersättningsdagar hänvisas till att avstå från jobb eller avstå från a-kassa.

75-dagarsregeln är djupt orättvis och slår undan benen för många av dem som försöker komma in på svensk arbetsmarknad genom timanställningar eller deltidsanställningar. Regeln slår dessutom hårdare mot kvinnor än mot män då det i större utsträckning är kvinnor som har otrygga anställningar och deltidsanställningar. Därför bör regeringen se över a-kassans regelverk gällande 75-dagarsregeln.

 

Linus Sköld (S)

 

Emilia Töyrä (S)

Hillevi Larsson (S)