Motion till riksdagen
2015/16:99
av Mia Sydow Mölleby m.fl. (V)

Karantän för statsråd m.fl.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag gällande karenstid för statsråd m.fl. och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är viktigt för demokratin att allmänheten har ett högt förtroende för statsråd och högre tjänstemän i Regeringskansliet. Det får inte förekomma misstankar om att uttalanden och beslut av ett statsråd påverkas av förväntningar på en framtida anställning hos ett företag eller en organisation. Ett före detta statsråd ska inte heller ha särskilda fördelar i kontakterna med företrädare för staten i sin nya anställning.

Utbytet mellan det offentliga och näringslivet är i många delar positivt men utbytet kan också leda till intressekonflikter. Sverige har fått kritik från Europarådets organ för korruptionsövervakning och har rekommenderats att införa regler eller riktlinjer för att undvika intressekonflikter när offentliganställda övergår till den privata sektorn. Även om rörligheten mellan sektorer i Sverige generellt inte leder till några omfattande problem så finns det risker för intressekonflikter som enligt vår mening motiverar restriktioner för ett avgränsat antal befattningar och positioner.

Rapporten ”Svängdörr i staten – en ESO-rapport om när politiker och tjänstemän byter sida” (ESO: 2012:1) behandlar denna fråga. Rapportens syfte var att synliggöra risken för intressekonflikter i samband med befattningshavares övergång mellan offentlig och privat sektor. I rapporten föreslås bl.a. att det införs en generell möjlighet att införa en ettårig karantän för statsråd, statssekreterare, generaldirektörer och motsvarande.

Mot bakgrund av detta bör regeringen återkomma med förslag gällande karenstid för statsråd m.fl. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

 

Mia Sydow Mölleby (V)

 

Torbjörn Björlund (V)

Nooshi Dadgostar (V)

Rossana Dinamarca (V)

Lotta Johnsson Fornarve (V)

Maj Karlsson (V)

Karin Rågsjö (V)