Motion till riksdagen
2015/16:967
av Finn Bengtsson och Gunilla Nordgren (båda M)

Återbetalning av skatt vid överskott


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om individuell återbetalning av kommunal- och landstingsskatt vid överskott och tillkännager detta för regeringen.

 

Bakgrund

Det finns säkert kommuner och landsting som skulle vilja verka för ett sammantaget rimligare skatteuttag av medborgarna för deras ansvar för den totala skatteuppbörden i samhället. Problemet är att det på förhand är svårt att veta hur bokslutet faller ut med ständiga risker för under- eller överskott. Kommunallagen kräver att budgeten balanseras, finansplaneras och budgeteras ansvarsfullt och vanligen så att de förväntade inkomsterna överstiger de förväntade utgifterna.

Med en ansvarsfullt förd politik som gör att verksamhetens utgifter inte överstiger de budgeterade inkomsterna blir slutresultatet därför inte sällan ett överskott. Skatteuttaget visar sig alltså ofta vid en ansvarsfullt förd politik ha varit högre än vad som krävts för att bedriva den överenskomna verksamheten.

Därför är det ofta i praktiken omöjligt med dagens lagstiftning för finansiellt ansvarsfulla kommuner och landsting med en samtidig ambition att undvika att överbeskatta sina medborgare genom att föreslå skattesänkningar på förhand.

 

Motivering

En lösning skulle vara att med en lagförändring erbjuda möjligheten för en kommun eller ett landsting som visar på överskott vid bokslut att få återföra detta till skattebetalarna i form av en skatteåterbäring istället. Vi föreslog riksdagen detta under föregående riksmöte men utskottet föreslog vid behandlingen av denna motion att detta yrkande skulle avslås, bland annat med motiveringen att utskottet ”noterat den möjlighet som nyligen införts i kommunallagen att använda resultatutjämningsreserver”.

 

Det är korrekt att det från och med den 1 januari 2013 i kommunallagen finns en möjlighet att reservera delar av ett positivt resultat i en så kallad resultatutjämningsreserv (RUR). Denna reserv kan sedan användas i balanskravsutredningen för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel. RUR är frivillig att tillämpa, och de kommuner och landsting som tänker göra det måste besluta om hur reserven ska hanteras. Hanteringen ska framgå av de riktlinjer för god ekonomisk hushållning som fullmäktige ska besluta om.

 

Men RUR möjliggör på inget sätt en återbetalning till de enskilda skattebetalarna vid överskott. Det är den fråga som vi vill göra regeringen uppmärksam på genom att överväga en nödvändig lagändring för att detta ska vara möjligt för den kommun eller det landsting som så vill.

 

Vi yrkar därför på att riksdagen bifaller denna motions förslag på att det införs en lagändring i kommunallagen som möjliggör för kommuner och landsting att få besluta om återbäring av inbetalda skattemedel till enskilda medborgare under dessa förutsättningar, och därmed ger regeringen detta tillkänna.

 

 

[Motionärernas namn]

Finn Bengtsson (M)

Gunilla Nordgren (M)