Motion till riksdagen
2015/16:949
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Bromma flygplats


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bevara Bromma flygplats och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Bromma flygplats är ett riksintresse och att dess framtid ska behandlas i riksdagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett avlångt land där människor och företag är beroende av goda kommunikationer, i såväl glesbygd som stad. Det är med goda kommunikationer vi för städer och människor närmare varandra, samtidigt som vi skapar förutsättningar för långvarig tillväxt och fler arbetstillfällen. Tillsammans med tågtrafiken är inrikesflyget en viktig komponent i mixen av transportmedel. Allra viktigast är flyget för län som Gotland, där ingen möjlighet finns att ta tåg till övriga delar av landet.

Inom inrikesflyget är det tydligt att Bromma flygplats är ett nav för kommunikationerna med övriga landet. Flygplatsen har destinationer som Umeå, Växjö, Halmstad och Visby. Lägg därtill att en stor del av dessa resenärer reser i arbetet och inte har möjlighet att ersätta sitt flygande med Arlanda som destination. Att frågan om Bromma flygplats berör hela landet råder det alltså inget tvivel om. Därför bör ett beslut om en eventuell stängning av Bromma flygplats också fattas av Sveriges riksdag.

De jobbhämmande effekterna av en stängning är väl dokumenterade. Enligt beräkningar gjorda av Stockholms Handelskammare skulle en stängning resultera i att uppemot 24 000 jobb går om intet. Dessa jobb finns runtom i hela landet. Dessutom är det tydligt att Stockholm halkar efter i internationella jämförelser när det gäller inrikes- och utrikeskommunikationer. Istället för en nedläggning av Bromma flygplats behöver vi fler inrikesflyg vid den citynära flygplatsen och fler utrikes direktlinjer från Arlanda.

Det är inte realistiskt att lägga ned Bromma flygplats och flytta all trafik till Arlanda. I framförallt rusningstid finns inte plats för Bromma-trafiken på Arlanda – och den är särdeles viktig eftersom en majoritet av Bromma-resenärerna reser i arbetet.

Bromma flygplats är av stor betydelse för hela landet. En nedläggning av flygplatsen är ett allvarligt hot mot jobb och tillväxt i hela Sverige. Därför bör ett beslut om flygplatsen behandlas i riksdagen. Dessutom bör regeringen verka för att Bromma flygplats bevaras och att inrikesflyget utvecklas.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)