Motion till riksdagen
2015/16:948
av Gunilla Nordgren (M)

Fler skoldagar och ökad miniminivå för garanterad undervisningstid


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till fler skoldagar per läsår och ett ökat minimum av garanterad undervisningstid inom grundskolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenska elever går färre timmar i veckan än i jämförbara länder. Idag är Sverige det OECD-land som har minst antal timmar för våra högstadieelever. I Sverige har man i snitt 754 timmar per år i grundskolan samtidigt som OECD-genomsnittet för 15-åringar är 948 timmar.

Det är också så att antalet skoltimmar varierar mellan olika kommuner vilket innebär att skolplikten ser annorlunda ut beroende på var man bor.

Alliansregeringen utökade från höstterminen 2013 undervisningstiden i ämnet matematik med 13 procent för elever i årskurs 1–3 och i budgeten för 2014 föreslogs även utökad undervisning i ämnet matematik för årskurs 4–6 med en timme per vecka. Denna satsning träder i kraft 2016 och innebär sammanlagt för grundskolans nio år en ökning från 900 timmar till 1 125 timmar i ämnet matematik. Det är mycket positivt.

Vi har under en längre period sett att ett antal elever lämnar grundskolan utan att vara godkända i samtliga ämnen. Det är också många elever och lärare som tydligt uttrycker att arbetsmiljön är stressig i skolan. Vi ser också ett behov av att tidigare upptäcka barn med behov av särskilt stöd. En ytterligare utökad garanterad undervisning skulle därför vara ett led i att minska stressen och öka möjligheterna för att eleverna ska hinna uppnå de grundläggande kunskapsmålen.

 

Att upptäcka elever med svårigheter tidigt är en förutsättning för att vi ska kunna motverka utanförskap och visa att vi menar allvar med en likvärdig skola. Fler skoldagar skulle möjliggöra ökad undervisningstid utan att varje skoldag behöver bli längre.

 

 

Gunilla Nordgren (M)