Motion till riksdagen
2015/16:944
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Tofta skjutfält


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra nödvändiga investeringar i bl.a. infrastruktur och logement på Tofta skjutfält och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen föreslår i försvarspropositionen att Gotland åter ska få permanent militär närvaro. Detta ska bestå i ett stridsvagns- och ett mekaniserat kompani samt en utvidgad hemvärnsbataljon på ön.

Utöver detta tillkommer även ökad militär aktivitet av andra vapenslag på Gotland, varför belastningen på Tofta skjutfält kommer att öka markant. Tofta skjutfält är sedan 2010 det enda kvarvarande militära skjutfältet på Gotland. Enligt Försvarsmaktens plan för övnings- och skjutfälten ska Tofta skjutfält vidmakthållas.

I dag får Försvarsmakten med gällande miljötillstånd bara bruka den norra delen av Tofta skjutfält för skarp övning och detta endast under 125 dagar per år. Detta innebär en kraftig begränsning av Försvarsmaktens möjligheter till övning och är enligt militära bedömare inte tillräckligt för den föreslagna utökningen av militär aktivitet på Gotland.

För att Försvarsmakten ska kunna utbilda och öva sina förband är det nödvändigt att myndigheten har tillgång till ändamålsenliga övningsområden och övningsanordningar. Det är därför av hög prioritet att regeringen anpassar Tofta skjutfält till de höjda försvarsanslagen i försvarsöverenskommelsen. Först när Tofta skjutfält är anpassat för ökad militär aktivitet kan Gotland åter få militär närvaro.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)