Motion till riksdagen
2015/16:943
av Erik Andersson (M)

Fria detaljplaner


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra försöksprojekt med fria detaljplaner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En av de viktigaste förutsättningarna för jobb och tillväxt i Sverige är att människor ska ha någonstans att bo. Tyvärr har de krångliga reglerna för bostadsbyggandet lett till att delar av vårt land, inte minst runt huvudstaden, drabbats av akut bostadsbrist.

I Sverige regleras bebyggelseutveckling vanligen genom en översiktsplan som sedan resulterar i en eller olika detaljplaner. En detaljplan reglerar hur mark- och vattenområden ska användas och kan ta lång tid att processa i kommunerna. Utöver en detaljplan krävs det bygglov och bygganmälan för att kunna sätta igång ett byggande.

 

Allmänt uppfattas nog nuvarande system som tidsödande och någorlunda trögt samt byråkratiskt med olika överklagandemöjligheter av både detaljplan och bygglov. När en detaljplan vunnit laga kraft efter att ha genomgått hela processen, är det inte ovanligt att den ursprungliga idén har urvattnats och antalet planerade bostäder minskats för att byggnationen ansågs innebära för hög exploatering av ett område.

 

I en situation med bostadsbrist krävs nya innovativa idéer om hur vi från politiskt håll kan öka incitamenten för ökat bostadsbyggande och avhjälpa de hinder som människor och företag upplever i byggnationsprocessen.

 

Täby kommun i norra Stockholm har sedan en längre tid arbetat med att förenkla ett ökat byggande, genom exempelvis slopandet av avgift vid avslag för bygglovsprövning. Kommunens attraktiva läge av mark utan detaljplan gör att Täby lämpar sig väl för ett försöksprojekt med fria detaljplaner.

 

Vid ett lyckat utfall av försöksprojektet ska regeringen på sikt tillåta kommuner att ansöka om att inrätta områden med fria detaljplaner i områden där det finns en översiktsplan som grund. I översiktsplanen regleras hur kommunen anser att bebyggelseutvecklingen bör ske och fria detaljplaner skulle medföra en avsevärt förkortad byggprocess för nya bostäder, detta eftersom ledet att ta fram en detaljplan slopas. I ett område med en fri detaljplan regleras inte höjd och volym, utan översiktsplanen och det fria sinnet får råda och avgöra områdets framtida karaktär.     

Därefter görs en kontroll av olika regler som tillgänglighet och brand med mera i själva bygglovsprocessen. Möjligheten till överklagande finns kvar i bygglovsprocessen för att värna om eventuella sakägares synpunkter.

 

Erik Andersson (M)