Motion till riksdagen
2015/16:927
av Rickard Nordin (C)

Stärkta incitament för jämnare uttag av föräldraförsäkringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten att konvertera jämställdhetsbonus till ytterligare föräldradagar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Dagen föräldraförsäkring är ett hett omdiskuterat ämne. Debatten går hög hur ett mer jämställt uttag ska kunna ske. Ofta handlar debatten om huruvida fler dagar ska vikas för den ena föräldern eller inte.

 

Det finns dock problem med att vika alltför många dagar till vardera föräldern, då det kan ha både ekonomisk påverkan på familjen och kan vara svårt att förena med den ena partens arbetsliv.

 

Det är därför viktigt att hitta fler typer av styrmedel för att öka jämställdheten i föräldraförsäkringen. Idag finns en jämställdhetsbonus som ett ekonomiskt styrmedel. Men detta träffar ju endast dem där det är ekonomin som sätter stopp. För höginkomsttagare spelar antagligen ekonomin mindre roll. Där kan det finnas andra incitament som är starkare för ett jämställt uttag. Tid skulle kunna vara en sådan faktor.

Att få fler föräldradagar att spendera med sitt barn istället för ekonomisk ersättning skulle också kunna agera morot. Att kunna konvertera sin jämställdhetsbonus till fler föräldradagar skulle kunna vara ett annat sätt att motivera föräldrar till att stanna hemma båda två.

Det är viktigt med olika typer av incitament som passar olika typer av familjers situation. Här kan konverteringen av jämställdhetsbonusen vara en liten nyckel i ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Det vore värt att pröva åtminstone.

 

Rickard Nordin (C)