Motion till riksdagen
2015/16:925
av Rickard Nordin (C)

Miljöklassning av avfallsbehandlingstjänster


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett system för miljöklassning av avfallsbehandlingstjänster i syfte att underlätta för marknaden att värdera dess miljöpåverkan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige är kommunerna ansvariga för att tillhandahålla insamlingssystem för hushållsavfall och säkerställa att detta återvinnas. Motsvarande ansvar finns för producenter av exempelvis förpackningar och tidningspapper. Lagstiftningen ställer emellertid inga krav på hur effektiv återvinningen ska vara ur ett miljö- och klimatperspektiv. Förutom mycket generella bestämmelser kring tillämpning av den så kallade avfallstrappan saknas idag objektiva metoder för att värdera olika avfallsbehandlingstjänsters effektivitet mot varandra.

 

I avfallsdebatten förespråkas ofta den så kallade närhetsprincipen för avfallshantering, vilket innebär att avfallet ska återvinnas i geografisk närhet till den plats där produkten förbrukades. Det är emellertid fullt möjligt att det är effektivare ur miljö- och klimatsynpunkt att transportera avfallet till en högeffektiv anläggning längre bort än att återvinna den i en närliggande mindre effektiv anläggning. Sådana överväganden är svåra att göra i avsaknad av ett system för att värdera olika avfallsbehandlingstjänsters effektivitet.

 

Genom att införa ett nationellt system där olika typer av återvinning i olika anläggningar klassas utifrån klimat- och miljönytta kan återvinningsansvariga aktörer värdera effektiviteten i olika avfallsbehandlingstjänster. Ett möjligt mätetal skulle exempelvis kunna vara volym minskade utsläpp av koldioxid till atmosfären ur ett livscykelperspektiv.

 

Att opartiskt utföra sådana granskningar skulle också kunna stävja uppkomsten av organiserad brottslighet kring avfalls- och återvinningshantering.

 

Detta teknikneutrala system torde leda till att de mest effektiva avfallsbehandlingstjänsterna väljs före mindre effektiva sådana. Systemet skulle också göra det möjligt för exempelvis kommuner att ställa kvalitetskrav på sina leverantörer av avfallsbehandlingstjänster, vilket skulle främja teknikutvecklingen mot bästa möjliga metod. Detta skulle på sikt leda till ökad global miljö- och klimatnytta. Då Sverige i jämförelse med många andra länder redan idag har ett effektivt system för återvinning skulle systemet också innebär en kvalitetsstämpel på den internationella återvinningsmarknaden, vilket främjar export av svenska miljötjänster.

 

Rickard Nordin (C)