Motion till riksdagen
2015/16:92
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

Utveckla lärarutbildningen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur vi ska utveckla lärarutbildningen, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I harmoni med de reformer vi föreslår förordar vi också en grundlig översyn av landets lärarutbildningar. Enligt ovan vill vi också arbeta med utbildningarnas kvalitet.

Lärarnas kompetens är central. Vi vill att varje ämneslärare skall ha en examen i det ämne han/hon undervisar i, vilket byggs på med pedagogik. Vi vill vända på varenda sten och utreda på vilket sätt lärarutbildningen kan bli bättre och mer attraktiv.

Vi ser behovet av en utvecklad utbildning, som ger de blivande lärarna förståelse och förmåga att till exempel hantera digitala arbetssätt och verktyg bättre än vad som är fallet idag.

Vi vill också se en strukturell förändring av lärarutbildningen med fokus på ledaregenskapsutveckling, ämnesfördjupning och utökat kunnande av barns inlärningssvårigheter.

Detta är emellertid en åtgärd som kräver noggranna förberedelser, varför vi för innevarande år endast förordar utredning och planering av hur den nya förbättrade lärarutbildningen bör vara utformad.

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)