Motion till riksdagen
2015/16:913
av Betty Malmberg (M)

Kryss och strykningar på valsedlar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att såväl kryss som strykningar på partiers valsedlar bör räknas i samband med val och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vid det senaste valet 2014 var det 24,6 procent som utnyttjade sin rätt att personkryssa sin kandidat. Hur många som valde att stryka en kandidat på valsedeln är okänt eftersom antalet strykningar inte räknas.

 

I samband med införandet av personvalssystemet 1998 försvann väljarnas möjlighet att kunna stryka namn på valsedlar. Detta irriterar många medborgare som såg just det momentet som en angelägen möjlighet att kunna påverka listans utseende, och därmed att kunna utnyttja sina demokratiska rättigheter optimalt. Möjligheten att kunna kryssa sin favoritpolitiker uppväger inte alltid det faktum att det på listan också kan finnas kandidater som den enskilde väljaren absolut inte vill ska företräda honom eller henne. Möjligheten att stryka namn på valsedeln finns ju, på så sätt att valsedeln inte blir ogiltigförklarad. Men i och med att antalet strykningar per kandidat inte räknas är det många som tycker att deras åsikter inte respekteras.

 

För att öka den enskilde väljarens inflytande och makt vid allmänna val anser undertecknad att väljaren, utöver rättigheten att personrösta med ett personkryss på listan också, ska ha rätt att stryka icke önskvärda namn på valsedeln och att antalet strykningar per kandidat ska redovisas. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

Betty Malmberg (M)