Motion till riksdagen
2015/16:912
av Betty Malmberg (M)

Forskning om modern växtförädling


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utlysningar av offentligt finansierad forskning som rör modern växtförädling i Sverige liksom i övriga EU ska utlysas och bedömas på vetenskapliga och teknikneutrala grunder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Gentekniknämnden är en statlig myndighet som har till uppgift

att främja en etiskt försvarbar och säker användning av genteknik, så att människors och djurs hälsa samt miljön skyddas. Gentekniknämnden är också rådgivande organ till bland annat regeringen, Jordbruksverket och Livsmedelsverket. Varje år har nämnden till uppgift att uttala sig om hur forskning och utveckling på området genteknik har påverkats av miljöbalkens regler. I den senaste rapporten till regeringen (20150218) påtalade nämnden bland annat följande:

”Nämnden har från forskarsamhället fått indikationer på att offentligt finansierade forskningsfinansiärer, både i Sverige och på EU-nivå, i allt större utsträckning avslår ansökningar där genmodifierade växter ingår. Nämnden anser att detta är bekymmersamt, inte minst för att Sverige får svårt att upprätthålla spetskompetens inom området när forskningsanslagen uteblir.”

 

Undertecknad ser med oro på den frågeställning som forskarsamhället och Gentekniknämnden har lyft. Inte minst med tanke på de framtida utmaningar som världen står inför då det gäller att kunna föda allt fler människor på vår jord, ersätta fossil energi med bioenergi, och dessutom att kunna göra detta med mindre miljöpåverkan. Med sådana utmaningar framför oss kan inte ideologi tillåtas överskugga vetenskap vid bedömning av forskningsansökningar rörande modern växtförädling vare sig i Sverige eller EU. Det måste istället garanteras att utlysningar av forskningsmedel från offentligt finansierade forskningsfinansiärer på området ska förorda teknikneutralitet och att bedömning sedan ska ske utifrån strikt vetenskapliga och teknikneutrala grunder, så att forskningsansökningar inte avslås därför att begrepp som genteknik eller genmodifierade växter förekommer i ansökan. För att klara framtida utmaningar måste världen satsa på mer växtförädling, inte mindre, och då är genteknik en metod bland flera.

 

Med hänvisning till ovanstående bör regeringen agera för, och försäkra sig om, att utlysningar av offentligt finansierad forskning som rör modern växtförädling i Sverige liksom i övriga EU ska utlysas och bedömas på vetenskapliga, teknikneutrala grunder och inte ideologiska. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)