Motion till riksdagen
2015/16:906
av Ida Drougge (M)

Trängselskatt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om trängselskatt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trängselskatten kom till för att minska trängseln på vägarna i våra större städer och öka incitamenten för att åka kollektivt. Den föreslagna trängselskatt som Stockholm stad just nu förhandlar om riskerar dock att slå hårt även mot de som vill åka kollektivt.

 

Det förslag som nu finns presenterat kommer att omfatta även Ropsten, vilket är den kollektivtrafikhållplats som är närmast för Lidingöborna. Förslaget att även de som åker

kollektivt tvingas betala trängselskatt gör att incitamenten minskar att åka kollektivt in till Stockholms innerstad. De som väljer att parkera bilen vid Ropsten för att sedan åka vidare in till centrum med kollektivtrafiken borde undantas från trängselskatten. Om trängselskatt införs på det sätt det är tänkt idag även vid Ropsten ökar risken att många istället väljer att köra hela vägen in till centrala Stockholm istället för att åka tunnelbana. Inga andra kommuninvånare i Stockholms trängselskattesystem missgynnas idag av att parkera bilen och byta till tunnelbana.

 

Tillsammans med Transportstyrelsen har Trafikverket undersökt möjligheterna att genom tekniska åtgärder behålla nuvarande möjligheter att fritt från trängselskatt kunna parkera samt hämta och lämna passagerare i Ropsten. Trafikverket konstaterar att det är såväl tekniskt som fysiskt möjligt att hitta lösningar för detta. För att lösningarna ska kunna implementeras krävs dock en lagändring.

 

Ida Drougge (M)