Motion till riksdagen
2015/16:900
av Penilla Gunther (KD)

Lägre skatt på återvunna metallresurser


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten till lägre skatt på återvunna metallresurser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kristdemokraterna verkar för en aktiv och långsiktig gruvnäring i Sverige i samklang med både miljö och omgivande näringar. Gruvbrytning innebär ett stort, och i vissa delar oåterkalleligt ingrepp i vår natur. Det i sig medför ett stort ansvar för gruv- och mineralnäringen. Sverige har en av världens strängaste miljölagstiftningar och det ska vi även ha i fortsättningen.

 

Alliansregeringen stärkte markägarens ställning vid prospektering. Markägare och andra rättighetsinnehavare ska få tydligare information om hur och när prospekteringsarbetena kommer att bedrivas. Det förtydligades också att prospekteringsarbeten ska utföras med stor hänsyn till pågående markanvändning, som exempelvis renskötsel eller skogsbruk.

 

Öka incitamenten för återvinning

Gruvnäringen skapar arbetstillfällen men är också viktig till exempel för miljövänlig teknik som är helt beroende av tillgången på jordartsmetaller, vilket i sig kan kännas motsägelsefullt.

En mineralpolitik med ökat fokus på återvinning skapar ett högre förädlingsvärde från våra mineraler, och ökad sysselsättning genom hög arbetsintensitet jämfört med den kapitalintensiva gruvbrytningen.

 

I dagsläget är det dock mer lönsamt att leta och bryta svåråtkomliga metaller i jordskorpan än att utvinna dem från byggnader, tillverkningsprocesser och kasserade produkter. Något som bland annat beror på politiskt stöd i olika former till gruvindustrin. Den undantas exempelvis helt från den så kallade deponiskatten samt har reducerade koldioxid-, svavel- och energiskatter. Till detta kommer riktade statliga forskningsanslag, institutionellt stöd vid prospektering och delfinansiering till infrastrukturprojekt vid nya gruvetableringar; vart och ett med all säkerhet, gott syfte.

 

Det finns möjligheter att i än högre grad utvinna metaller från byggnader som rivs, teknisk utrustning som är omodern, skrotupplag, det som läggs på återvinningsstationer och infrastruktur. En förändrad lagstiftning, stärkt med ekonomiska styrmedel som en lägre skatt på återvunna metallresurser, skulle kunna skapa stor förändring på mineralpolitikens område men även för att skapa sysselsättning över hela landet.

 

 

Penilla Gunther (KD)