Motion till riksdagen
2015/16:899
av Penilla Gunther (KD)

Tullar på biomassa


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för minskade tullar på import av biomassa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Begreppet bioekonomi är ett sätt att beskriva genomförandet av övergången från ett fossilbaserat samhälle till ett samhälle baserat på förnybara råvaror och därmed minskad klimatpåverkan. Med bioekonomi avses en ekonomi som använder hållbart förnybara naturresurser för att producera biobaserade produkter, energi och tjänster.

 

Målet för EU:s klimatpolitik är att öka den andel av den förbrukade energin som har producerats från förnybara energikällor, såsom vind, sol och biomassa, till 20 procent 2020.

Idag är det nationella men även EU-regler som sätter käppar i hjulet för de företag som vill utveckla produkter som är baserad på så kallad biomassa. Höga tullar gör det omöjligt för dem att importera biomassa till ett rimligt pris.

 

Läkemedel baseras ofta på socker och kan baseras på cellulosasocker. Även etanol görs av socker. Om till exempel etanolen ska kunna omvandlas till plast för blöjor eller engångsmaterial inom vården, behöver man importera biomassa för att få ekonomi i det.

 

Produktionen av etanol har ca 40–60 procent i tullavgifter, fossil råvara har 0 procent. Hur ska en bioekonomi då kunna förverkligas? Det är frågan som även Kommerskollegium ställt i en rapport från 2013 om EU:s skyddstullar på biobränslen och solpaneler.

 

Med anledning av ovanstående bör åtgärder vidtas för en sänkning av tullar för import av biomassa så klimatmålen uppnås. Det vill jag att riksdagen ger regeringen tillkänna.

 

 

Penilla Gunther (KD)