Motion till riksdagen
2015/16:898
av Penilla Gunther (KD)

Säkerhets- och avgiftslättnader för rörligt kulturarv


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda undantag från nyare lagstiftning för säkerhetsregler och avgiftslättnader för det rörliga kulturarvet, dvs. transportmedel till lands, sjöss och i luften, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ångbåtsturer under sommaren på sjön Mjörn i Alingsås kommun möjliggörs av ideella krafter i Mjörns Ångbåtsförening. Ett exempel på kulturhistoria, som är till gagn både för kunskap om hur det var förr som för en del av folkbildningen, men också ett trevligt nöje på ett antal platser, som en del av besöksnäringen i Sverige.

 

Cirka 200 000 personer och drygt 1 000 föreningar är engagerade på ideell basis, som förvaltar vårt rörliga kulturarv. Dock finns krav från samhället som inte enbart är försvårande utan också direkt hindrande. Dagens krav på god säkerhet och miljö finner inte sin motsvarighet till stöd för bevarandet av det rörliga kulturarvet.

 

På senare år har behovet av stärkt bevaranderätt till stöd för myndigheternas agerande i deras dagliga verksamhet frekvent synliggjorts t ex genom krav på ombyggnader som förstör det kulturhistoriska värdet. Ett exempel från vägtrafikområdet är att historiska dokument måste destrueras när äldre registreringshandlingar i original gallras.

 

Föreningar och enskilda återkommer varje år till oss som riksdagsledamöter, Regeringskansliet och myndigheter på grund av att detta kulturarv riskerar att utarmas som en följd av dessa hinder. Jag har också skrivit tidigare om detta. Regler, avgifter och tillämpning ska inte medföra att det ställs krav som avsiktligt eller oavsiktligt försvårar eller omöjliggör arbetet för ett rörligt kulturarv som är till glädje för dagens och kommande generationer.

 

Det är också en verksamhet som skapar jobb och främjar företagande runt om i vårt land, inte minst inom besöksnäringen för arbetslivsmuseerna, där det transporthistoriska området ingår. Detta genererar drygt tio miljoner besökare per år. Det är därför inte rimligt att bevarandet av kulturarvet som oftast bedrivs ideellt och som är en viktig del av Sveriges historia riskerar att försvinna med anledning av höga myndighetsavgifter eller regler som tagits fram för moderna transportlösningar.

 

Jag ser därför ett behov av att det görs en utredning om möjlighet till undantag från nyare lagstiftning för säkerhetsregler och avgiftslättnader för det rörliga kulturarvet, d v s transportmedel till lands, sjöss och i luften. Detta vill jag att regeringen ges tillkänna.

 

 

Penilla Gunther (KD)