Motion till riksdagen
2015/16:896
av Penilla Gunther (KD)

Underlättande av generationsväxlingar i familjeägda företag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hinder för ägarskiften till närstående i familjeägda företag bör tas bort och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dag drivs och ägs många företag av företagare som närmar sig pensionsåldern. Inom de kommande åren kommer dessa företag vara i behov av nya huvudägare. Många företag riskerar att läggas ned, och jobben gå förlorade, om inte nya entreprenörer är villiga att ta över.

 

Kristdemokraterna vill underlätta för generationsväxling i familjeägda företag. Främst när det gäller att få fram fler unga som vill driva företag, men också när det gäller att med olika finansieringslösningar underlätta företagsaffärer som syftar till att företaget övergår till nya ägare. 90 procent av alla företag i Sverige ägs av en eller ett fåtal personer, ofta en familj. Skatten för den som överlåter sitt företag inom familjen kan i dag, i vissa fall, bli mer än dubbelt så hög som för den som säljer företaget till en extern part. Den skattemässiga skillnaden är inte rimlig om familjeföretag ska ha goda förutsättningar att leva vidare i nya generationer.

 

Regeln på karenstid på fem år vid försäljning av fåmansbolag är ett hinder vid generationsväxlingar och gör att många fåmansföretagare väljer att lägga sitt bolag vilande i fem år för att få en gynnsam beskattning. Kristdemokraterna anser att de karensregler som utgör ett hinder vid ägarskiften till närstående behöver förändras.

 

 

 

Penilla Gunther (KD)