Motion till riksdagen
2015/16:895
av Penilla Gunther (KD)

Borttagande av omsättningsnivån för frisörföretag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omsättningsgränsen på 178 000 kronor bör tas bort för frisörföretag för likvärdiga villkor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En kristdemokratisk inställning till företagande är att det ska vara enkelt och tydligt vad som gäller och att det därmed ska löna sig att driva verksamheter på seriös grund. Att företag i samma bransch ska hanteras lika, borde säga sig själv. Det gör det dock inte för frisörföretagen.

 

Skylten i fönstret på frisörsalongen som säger att en klippning kostar 100 kr, säger samtidigt att med ett sådant lågt pris krävs ett mycket stort antal klippningar varje dag för att frisörföretagaren ska få ihop till egen lön och hyra. Finns dessutom en eller flera anställda, som ska ha vita löner med alla sociala avgifter betalda, krävs en helt annan prissättning. Likaså om det är en före detta frisör som bedriver verksamhet i hemmet och därmed inte behöver ta ut samma kostnad från kunder som en salong behöver med kostnader för lokal, personal med mera.

 

Det finns ca 18 600 frisörföretag i Sverige. Då branschen länge brottats med svarta pengar infördes ett krav på kassaregister på frisörsalonger 2010. Nu, fem år senare, saknar många företag fortfarande tekniken. De slipper undan eftersom de uppgett att deras omsättning ligger under 178 000 kr per år inklusive moms; det vill säga mind­re än 500 kronor per dag, som är den angivna gränsen för kassaregister.

 

Skatteverket kan avslöja fuskare med till exempel provköp, där myndighetens kontrollanter agerar köpare, kontantflödet – det vill säga att det finns ”rätt” mängd kontanter i kassan (växelkassa plus dagens försäljning) eller genom att kontrollera öppettider. Men detta kräver både tid och resurser – som Skatteverket saknar. Om företaget inte har kassaregister fungerar inte den kontrollen, och Skatteverkets personal måste då ägna sig åt mycket tidskrävande bevisning att företaget omsätter mer än 178 000 kr.

 

Sedan den nya kassaregisterlagstiftningen med krav på certifierade kassaregister infördes har fusket ändrats, vilket delvis också hänger ihop med att kontanta betalningar generellt minskar. Det vanligaste är att man inte slår in all kontant försäljning i kassaregistret.

 

En metod för att komma åt dem som fuskar kan vara att införa högre administrativa avgifter om inte försäljningen slås in i kassaregistret. En annan effektivare metod kan vara att helt enkelt ta bort omsättningsgränsen så det blir lika för alla som driver frisörverksamhet.

 

Kristdemokraterna vill förbättra för de företag som sköter sig, och då måste vi få bort de svarta ”hobbyföretag” som det finns gott om i frisörbranschen och som inte går under samma villkor som övriga. Grannfrisören som har verksamhet i gillestugan, och som sköter sin bokföring, får helt enkelt skaffa en enkel teknisk lösning för att kunna ta emot betalningar på ett säkert och jämlikt sätt.

 

 

Penilla Gunther (KD)