Motion till riksdagen
2015/16:893
av Penilla Gunther (KD)

Nationell skyltstandard för besöksnäringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Naturvårdsverket bör ges i uppdrag att uppdatera den tidigare friluftsstandarden angående skyltning för verksamheter i besöksnäringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det ökande intresset för friluftsliv och naturturism har medfört att allt fler vistas i naturen. För att överhuvudtaget få besökare till aktiviteter och anläggningar krävs bra vägvisare, skyltar och anslagstavlor. Skyltningen är områdets ansikte utåt. Skyltning för sport, turism, naturvård och friluftsliv har också stor betydelse för tillgänglighet, trygghet och säkerhet.

 

Naturvårdsverket är en av 15 myndigheter som ingår i myndighetsnätverket för en samordnad besöksnäring. Huvudsyftet med nätverket är att stödja och utveckla besöksnäringen utifrån Nationell strategi för svensk besöksnäring 2020.

 

Tillgången till god infrastruktur identifieras som en kritisk faktor för den fortsatta utvecklingen. I en utvärdering av den nationella strategin nyligen konstaterades att en grundlig genomlysning av besöksnäringens infrastrukturella behov och utmaningar saknas. Även vikten av att ta hänsyn till digital tillgänglighet, tillgången till naturområden, skyltning på svenska och andra språk, leder för rekreations- och friluftsområden samt skapande av attraktiva turistvägar för bilism och cykel poängteras.

 

gledande för skyltning tidigare var den så kallade ”friluftsstandarden” och Naturvårdsverkets tillämpningsanvisningar från 1969 respektive 1972. Villkoren för statliga bidrag krävde att skyltning skulle ske enligt Svensk Standard SIS. Samma sak vid beslut om naturreservat och nationalparker. Standarden kom visserligen till i en tid med helt andra förutsättningar än idag, och utan erfarenhet från skyltning för fritid. Men turism och friluftsliv är gränsöverskridande, och blir det i allt högre grad. 

 

Då behövs fortfarande en samordnad skyltning på nationell nivå, vilket Naturvårdsverket insåg redan för 45 år sedan, men inte gör idag. I juli 2012 beslutade Naturvårdsverket att inte återuppta arbetet med uppdatering av friluftsstandarden. Nu finns ingen nationell vägledning för skyltning för sport, friluftsliv och turism, utom för lagskyddad natur och Naturum. Det märks när man är ute på vägarna och ska hitta till de besöksmål man tänkt sig, eller veta vilken typ av attraktion eller verksamhet som bedrivs, och skyltarna ser olika ut trots likartade syften.

 

Besöksnäringen är viktig för Sverige. Bättre skyltning för besökare, ger bättre affärer för de många gånger små företagen inom turismen och även mötesindustrins aktörer. En uppdaterad nationell standard för skyltning, där det finns en samordning av utseende och möjligheter för uppsättning längs vägar, på fastigheter och i naturen, kommer att gynna besöksnäringens utveckling.

 

 

Penilla Gunther (KD)