Motion till riksdagen
2015/16:887
av Penilla Gunther (KD)

Belysning av insatsers värde inom vård och omsorg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att främja socioekonomiska beräkningar inom vård och omsorg för att bättre belysa kostnader och vinster för såväl den enskilde som samhället och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I vår strävan att uppnå jämlik vård i landet, kan nya beräkningsmodeller behövas för att belysa samhällets kostnader inte bara för det som faktiskt åstadkommes inom vård och omsorg, utan även för det som inte görs.

 

Socioekonomiska beräkningar har visat på minskade kostnader för samhället, förutom den personliga vinsten, för personer som lämnat missbruk och kriminalitet. Men detta beräkningssätt kan också användas för insatser kring sjukdom och ohälsa.

 

Rapporten Utanförskapets kostnader för en grupp unga vuxna med psykisk ohälsa på

Hisingen” från 2010, utgick från ett projekt i Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA). I projektet ingick 15 personer (unga vuxna med psykisk ohälsa) som stod utanför arbetsmarknaden och fick aktivitetsersättning från Försäkringskassan.

 

Kostnaden för projektet, visade på att att aktiva rehabiliterande insatser lönar sig för individ och samhälle, genom att fler får möjlighet till egen försörjning. Förutsättning är samverkan och helhetssyn och ett långsiktigt perspektiv på insatsernas kostnader.

 

Utbildningssatsningen i Landstinget Sörmland, ”Att investera i framtiden” 2013, lade särskilt fokus på att beräkna kostnader som uppstår för läkarbesök i landstinget för gruppen ar­betslösa. Man tittade också på vilka hälsoeffekter arbetslöshet kan medföra och hur en ökning eller minskning av arbetslösheten i Sörmland påverkar kostnaderna för landstinget, genom att göra en socioekonomisk analys.

 

Självfallet finns även studier på hur kortade vårdköer för olika typer av vanligare operationer, kan minska antalet dagar i sjukskrivning och därmed snabbare möjlighet att återgå till arbete, vilket också påverkar både den enskildes och samhällets ekonomi.

 

Jag är övertygad om att när medel och insatser ställs mot varandra, är det lika viktigt att ställa frågan vad det kommer att kosta om insatserna inte görs; om det medför nedsatt arbetsförmåga under en längre tid, eller skadar möjligheterna för människor att få ett arbete efter sin förmåga.

 

Att använda socioekonomiska beräkningar för analys av kostnader och vinster inom vård och omsorg, är något som behöver främjas för att uppnå en mer jämlik vård i landets 21 landsting.

 

 

 

Penilla Gunther (KD)