Motion till riksdagen
2015/16:886
av Penilla Gunther (KD)

Krav på fortbildning inom LOV


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fortbildning bör finnas i förfrågningsunderlagen när lagen om valfrihetssystem (LOV) används och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vårdvalet genom LOV (Lagen om Valfrihetssystem) har gjort det möjligt för Sveriges invånare att bland annat få välja vilken vårdcentral man vill lista sig hos. Varje landsting och region har satt upp ett antal kriterier för vårdcentralernas arbete och den kompetens som ska tillhandahållas.

 

Eftersom LOV eftersträvar jämlikhet mellan offentliga och privata vårdgivare då verksamheterna finansieras med offentliga medel, är det också viktigt att kontinuerlig fortbildning ges till samtliga vård- och hälsocentralers personal.

 

I Krav- och Kvalitetsboken från Västra Götalandsregionen anger man detta tydligt:

Verksamhetschefen har ansvar för att enheten och dess medarbetare är uppdaterade i och att verksamheten tillämpar nya vårdprogram och andra medicinska riktlinjer som fastställts regionalt och nationellt. Fortbildning ingår i uppdraget. Verksamhetschefen har ansvar för att medarbetarna utvecklar och upprätthåller adekvat kompetens för uppdragets utförande.

 

Vårdcentralen ska på Västra Götalandsregionens anmodan delta i sådan utbildning som anordnas kring t.ex. läkemedelsanvändning, försäkringsmedicin, etik, nya medicinska vårdprogram och riktlinjer.”

 

I Kalmar läns landstings dokument ”Hälsoval Kalmar Län 2015” skriver man följande:

”Vårdenheten ska redovisa den fortbildning som medarbetarna fått inom primärvårdsområdet. Vårdenheten ska medverka i forskning och utveckling inom primärvårdsområdet. Forskning och utveckling ska ske i samverkan med landstingets FoU-enhet. Vid fortbildning för alla personalgrupper gäller Riktlinjer för kompetensutveckling för läkare inom primärvård, Riktlinjer för kompetensutveckling för personal inom primärvård.”

Och vidare:

”Verksamhetschefen ansvarar för att personalen har för uppdraget adekvat utbildning och legitimation och får den fortbildning/vidareutbildning som erfordras för att upprätthålla kompetensen och ges tidsmässigt utrymme för att tillhandahålla en god och säker vård.”

 

Dessa två landsting/regioner har skrivit in vikten av fortbildning av personalen i sina dokument för förfrågningsunderlag, vilket är föredömligt. Eftersom det händer mycket i den medicinska utvecklingen är det viktigt att alla professioner på vårdcentralen får den fortbildning som krävs för att hålla sig ajour med nya rön och behandlingar. För att detta ska fungera över hela landet, behöver lagstiftningen om LOV kompletteras med en skrivning om att kraven på fortbildning ska ingå i förfrågningsunderlaget.

 

 

 

 

Penilla Gunther (KD)