Motion till riksdagen
2015/16:884
av Penilla Gunther (KD)

Säker avloppsrening på sjukhus


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sjukhus och andra vårdinrättningar bör införa effektiva steg för säker avloppsrening som tar bort rester av antibiotika och andra mediciner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förutom att alla företag som är anslutna till avloppsnätet måste klara de generella kraven omfattas vissa branscher också av specifika krav. Det är verksamheter vars avloppsvatten innehåller ämnen som är så skadliga att det krävs olika typer av intern rening innan avloppsvattnet kan släppas ut. Det gäller till exempel biltvättar, livsmedelsverksamhet, sjukhus, tandläkarmottagningar och ytbehandlingsindustri.

 

Den pågående debatten om risken för antibiotikaresistens har medvetandegjort samhället på många olika faror för både människor och djur. Forskning har gjorts av många områden kring antibiotikaresistens, också om antibiotikakoncentrationer och resistens hos bakterier i avloppsvattnet från sjukhus.

 

När vi äter antibiotika kan hälften av medicinen gå rakt igenom kroppen opåverkad. Vi kissar ut den och den hamnar till slut i avloppsvattnet. Antibiotikarester finns i avlopp från sjukhus, i rötslam och gödseltankar. Det gäller alltså att ha koll på vad som händer med antibiotikan när vi har konsumerat den. Även om Sverige har bra reningsverk i dagsläget som kan separera bra och dåligt dricksvatten kan ännu bättre avloppssystem som effektivt tar hand om de resistenta bakterierna behövas.

 

Det finns teknik redan idag, till exempel filter för att rena urin från antibiotika så att utsläpp av antibiotika från Sveriges sjukhus skulle kunna elimineras. Jag anser det vara oerhört viktigt att avloppsreningsverken på sjukhus och andra vårdinrättningar inför steg som tar bort antibiotika och andra medicinrester ur avloppsvatten, och att det ska ges regeringen tillkänna.

 

 

Penilla Gunther (KD)