Motion till riksdagen
2015/16:879
av Penilla Gunther (KD)

Översyn av takbeloppet i investeraravdraget


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för en översyn av takbeloppet i investeraravdraget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För Kristdemokraterna var införandet av ett investeraravdrag 2013 en stor framgång som vi länge arbetat för. Investeraravdraget innebär att fysiska personer som förvärvar andelar i ett företag av mindre storlek i samband med företagets bildande eller vid en nyemission kan få avdrag för hälften av betalningen för andelar i inkomstslaget kapital. Avdrag ges med 30 procent på högst 650 000 kronor per person och år, vilket motsvarar förvärv av andelar för 1 300 000 kronor. Investerarnas sammanlagda betalning för andelar i ett och samma företag får uppgå till högst 20 000 000 kronor per år.

 

Investeraravdraget stimulerar investeringar i mindre företag och ökar de mindre företagens tillgång till kapital. Kapitaltillgången är en nyckelfråga för tillväxten av nya företag och omsättandet av idéer i affärer. Jag anser att avdragets införande utgör ett principgenombrott och är ett första viktigt steg. Beloppsgränserna behöver nu följas upp och ses över för att vi ska kunna maximera investeraravdragets möjligheter att stimulera investeringar i tidiga skeden. Detta vill jag att regeringen ges tillkänna.

 

 

Penilla Gunther (KD)