Motion till riksdagen
2015/16:878
av Yilmaz Kerimo (S)

Vägar till högskolan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av breddad rekrytering till högskolor och universitet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lärande och bildning är en kontinuerlig process som sträcker sig över hela livet. Det livslånga lärandet är ett sätt för individen att utvecklas och få ökad frihet. Därför är det bra att regeringen nu investerar i en utbyggnad av vuxenutbildningen och avser att återkomma med förslag om behörighetsgivande kurser inom komvux. Det är också viktigt att validera de olika kompetenser som finns i samhället och ge alla, oavsett tidigare val i livet, en möjlig väg in i den högre utbildningen.

Regeringen pratar om vikten av breddad rekrytering till högskola och universitet, vilket är bra. Den svenska högskolan ska vara välkomnande och ett möjligt val för alla som har förutsättningar att klara högskolestudier – oavsett social bakgrund, kön eller funktionsnedsättning.

2008 avskaffades den så kallade 25:4-regeln som innebar att den som fyllt 25 år och hade fyra års arbetslivserfarenhet uppnådde grundläggande behörighet till högskolan. Regeln bidrog till mångfald och kvalitet i högskolan och uppmuntrade till rörlighet mellan arbetsliv och studier. Möjligheten att införa en liknande regel bör därför övervägas.

 

Yilmaz Kerimo (S)