Motion till riksdagen
2015/16:863
av Penilla Gunther (KD)

Gode män


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det behövs fler gode män och att de bör erbjudas en kostnadsfri och jämlik utbildning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kommunens överförmyndare, eller överförmyndarnämnd som det heter i vissa kommuner, har tillsyn över de gode män och förvaltare som finns i kommunen. Ofta ansöker överförmyndaren om att god man eller förvaltare ska utses. Ansökan kan även göras av personen själv eller en nära anhörig. Tingsrätten fattar sedan beslut.

 

Godmanskap är ett uppdrag som innebär att den gode mannen utför uppgifter för någons räkning. Uppdraget är viktigt eftersom tanken med det är att alla i Sverige ska få lika rätt oavsett förmåga. En person kan få en god man eller förvaltare av många olika anledningar. Oftast är man på något sätt hindrad att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller ta hand om sig själv.

 

I Sverige ska ensamkommande flyktingbarn enligt lag få en god man utsedd till sig. Med anledning av det stora antal flyktingbarn och ungdomar som kommit på senare tid, är det brist på personer som vill ta ansvaret. Det finns också andra orsaker; som att det i vissa kommuner kostar egna pengar för den person som vill utbilda sig till god man, trots att ersättningen oftast är låg men kräver stort engagemang.

 

SKL – Sveriges Kommuner och Landsting har en webbaserad utbildning som alla som vill kan ta del av i kombination med annan utbildning, även i samarbete med Röda Korset. Det kan inte få vara så att inte varje kommun erbjuder jämlik utbildning för den som vill bli god man.

 

När det förväntas komma över 12 000 ensamkommande flyktingbarn bara under 2015, måste lagen ses över för gode män vad gäller både ersättning och utbildning så att fler vill och kan ta på sig det viktiga uppdraget.

 

För att bli god man krävs att man är ostraffad och har gott omdöme, men också praktiskt att ha en social förmåga att förstå andra kulturer och religioner. Att få en god kontakt mellan en redlig medborgare som vill göra en insats och en ung människa som behöver hjälp att komma in i det svenska samhället är en investering för framtiden. Alla möjligheter som främjar en god integration och som motverkar radikalisering och utanförskap måste tas tillvara.

 

Att alla gode män då erbjuds en kostnadsfri och jämlik utbildning över hela landet som höjer status och nivån på insatserna kan vara en del i arbetet för att få fram fler.

 

 

Penilla Gunther (KD)