Motion till riksdagen
2015/16:862
av Penilla Gunther (KD)

Undervisning för anhöriga på sjukhusskola


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sjukhusskolorna även ska vara öppna för barn som är anhöriga så att de får sin undervisning där under exempelvis syskons sjukhusvistelser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sjukhusskolorna för en lite undanskymd tillvaro, men de bedriver en uppskattad och god utbildning för de barn och ungdomar som vistas ofta eller under längre perioder på sjukhus. Vikten av att kunna hänga med i undervisningen på så likartat sätt som möjligt, som skolkamraterna i den vanliga klassen, är en del av att skapa en vardag mitt i alla behandlingar och oro som hela familjen är med om.

 

Sjukhusen idag försöker skapa goda miljöer för barn och deras familjer under vistelsen, både på och i anslutning till sjukhusen. Många syskon följer med och riskerar därmed missa sin egen skolundervisning. Det är inte heller så enkelt för föräldrar att ha fokus på både det sjuka barnet och syskonens behov utanför.

 

I våras antogs ett betänkande 2014/15:UbU4 ”Utbildning för elever i samhällsvård och på sjukhus” där Sjukhuslärarföreningen innan påpekat i sitt remissyttrande:SSL motsätter sig restriktionen att det statliga bidraget till sjukhusskolorna inte får användas till undervisning av syskon till en elev som vårdas på sjukhus.  Vi anser att sjukhusskolan ska vara öppen för barn som är anhöriga, när läkare påtalar behovet, utan ifrågasättanden och förhandlingar om betalning.” (6.1)

 

Tyvärr antogs inte det förslaget av riksdagen, och därför vill jag belysa detta dilemma igen. Sjukhusskolornas resurser är begränsade, men skolundervisningen är en viktig del av vardagen som även syskon till barn som vårdas på sjukhus eller barn till vuxen som vårdas på sjukhus behöver. Bristen på sysselsättning och risken att komma efter i den vanliga skolan kan göra det svårare för det barnet att vara med på sjukhuset.

 

Kristdemokraterna är familjernas parti. Vi värnar om möjligheten för familjerna att kunna vara tillsammans, och är det någon gång det kan behövas extra mycket, så är det i fall av sjukdom.  Att sjukhusskolornas statsbidrag därför får användas till undervisning av anhöriga till barn som får sin undervisning där, vill jag att regeringen ges tillkänna.

 

 

 

Penilla Gunther (KD)