Motion till riksdagen
2015/16:857
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

Tillstånd för konsulentstödda familjehem


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa tillståndsplikt för att bedriva konsulentstödd familjehemsverksamhet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För många kommuner är det idag svårt att hitta bra placeringsmöjligheter för barn och unga som far illa och andra behövande. Ökningen av ensamkommande barn förstorar behovet. Svårigheterna att rekrytera familjehem är också stora på sina håll. Därför är det idag vanligt att kommuner placerar barn i familjehem via privata företag, så kallade konsulentstödda familjehem, ett mellanting mellan ett vanligt familjehem och ett HVB-hem. Konsulternas uppgift är att stödja familjehemmen i deras åtagande.

Familjehemsenheter eller konsulentstödda familjehem är begrepp för verksamheter som arbetar med att rekrytera, utreda, utbilda, stödja och handleda familjehem och jourhem samt att förmedla dessa hem och tjänster till socialtjänst och/eller kriminalvård. Dessa företag erbjuder alltså extra stöd och rådgivning till familjehem med svåra placeringar. De tar bra betalt av kommunerna, men det krävs varken tillstånd eller krav på kompetens för att starta ett privat företag som rekryterar och förmedlar de så kallade konsulentstödda familjehemmen till landets kommuner. Kommuner upplever också att det ibland kan vara svårare med kontroll och granskning av de konsulentstödda familjehemmen, och förmår oftast inte heller att på eget initiativ ha ordentlig insyn.

 

Samhället måste ta ett stort ansvar för de barn och unga som har en sådan livssituation att de inte kan bo kvar med sin ursprungsfamilj. Vi måste göra allt som står i vår makt för att säkra vården och omsorgen för dessa på många sätt utsatta barn.

För att stärka kraven på kompetens och utbildning samt möjligheterna till insyn och uppföljning vore det bra med ett krav på tillstånd för att kunna bedriva verksamhet med konsulentstöd för familjehem. Därför bör regeringen överväga att göra en översyn av möjligheten att införa tillståndsplikt för konsulentstödd familjehemsverksamhet där tillstånden ges från Inspektionen för vård och omsorg.

 

Teresa Carvalho (S)

 

Eva Lindh (S)

Johan Andersson (S)

Mattias Ottosson (S)