Motion till riksdagen
2015/16:856
av Teresa Carvalho m.fl. (S)

Sociala krav vid upphandlingar i samband med byggandet av Ostlänken


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ställa sociala krav vid upphandlingar i samband med byggandet av Ostlänken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Planeringen för byggandet av Ostlänken intensifieras och byggstarten närmar sig. Detta i en tid då arbetslösheten länge legat på en alltför hög nivå och kommuner och arbetsmarknadsregioner ser stora vinster i att kunna kombinera viktiga framtidsinvesteringar med att pressa ned dagens arbetslöshet och ge arbetsmarknaden en välbehövlig skjuts. Exakt hur många nya arbetstillfällen som Ostlänkenprojektet kan medföra går inte att säga, men att det handlar om tiotusentals årsarbeten är en rimlig uppskattning. 19 000 är en siffra som har nämnts. Berörda kommuner arbetar nu för fullt med stora anpassningar av infrastruktur och stadsbild m.m. och är angelägna om att dess invånare också får del av de nya jobben. Om upphandlingar dessutom används för att samtidigt ställa sociala krav om sjysta arbetsmarknadsvillkor för dessa nya arbetstillfällen är vinsten dubbel.

EU:s ministerråd har antagit tre direktiv för offentlig upphandling. Bland annat är direktiven tänkta att öka möjligheterna för små och medelstora företag att finnas med i upphandlingar. Det finns också med skrivningar som gör det möjligt att ställa miljökrav och sociala krav i samband med upphandlingar. Regeringen har också uttryckt ambitionen att arbeta fram strategier för så kallade jobbupphandlingar som syftar till att skapa fler och sjysta jobb genom att använda upphandlingsverktyget smart.

Enligt beslutet måste direktiven vara införlivade i svensk lag senast våren 2016, vilket gör att Ostlänken, med byggstart 2017, tillhör ett av de största projekten som ska upphandlas med de nya reglerna. Flera av upphandlingarna inför byggande av Ostlänken startar tidigt och påbörjas redan innan lagstiftningen finns på plats.

Ostlänken är därmed ett av de projekt som lämpar sig bäst för att redan i tidigt stadium använda sig av den kommande lagstiftningen genom att ta med bland annat sociala kriterier i upphandlingarna. Projektet som beräknas kosta tiotals miljarder kronor är av den magnituden att det finns stora möjligheter att ge utrymme för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att finnas med i arbetet. Det kan också bidra till att personer med funktionshinder, fysiskt eller psykiskt, samt andra grupper att komma in på arbetsmarknaden. Därför bör regeringen undersöka möjligheten för myndigheten att ta hänsyn till sociala kriterier vid upphandlingar avseende bygget av Ostlänken.

 

Teresa Carvalho (S)

 

Anna-Lena Sörenson (S)

Eva Lindh (S)

Mattias Ottosson (S)