Motion till riksdagen
2015/16:849
av Alexandra Völker och Azadeh Rojhan Gustafsson (båda S)

Investera för fler bostäder


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över placeringsreglerna för AP-fonderna för att utöka möjligheterna till investeringar i bostäder och infrastruktur och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bostadsbristen är på flera håll i landet akut. Inte minst är landets större städer hårt drabbade. Enligt Boverket bedöms det att bara i Storstockholm saknas 56 000 lägenheter. Det kan ställas i relation till att det i Sverige som helhet, enligt Boverket, byggs omkring 30 000 lägenheter per år. Samtidigt har andelen hyresrätter i Stockholm minskat med 50 procent i Stockholm under de senaste 20 åren.

Bristen på bostäder i storstäderna är problematiskt både socialt och ekonomiskt. Möjligheten att flytta hemifrån i storstäder som Stockholm har kommit att bli en svåruppnåelig dröm. Det som tidigare setts som en självklarhet har kommit att bli få förunnat. Enligt Boverket lämnar unga kvinnor och män i storstäder och förorter föräldrahemmet allt senare jämfört med ungdomar i övriga delar av landet. För den som vill arbeta eller studera i någon av de största städerna är bostadssituationen ett hinder. Genom den borgerligt förda politiken har de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholms län tvingats att ombilda hyresrätter för att slippa möta de stora renoveringskraven. Det gör att antalet hyresrätter sjunker samtidigt som efterfrågan ökar. Den minskade tillgången försämrar ungas möjlighet att skaffa ett förstahandsboende. Bostadsrätt eller andra- alternativt tredjehandskontrakt har kommit att bli de främsta alternativen för den som vill ha en lägenhet i Stockholm. Det är ett dyrt och oftast osäkert sätt att leva på. Det är ovärdigt att ungdomar i våra storstäder måste leva med den ständiga rädslan att ej veta om man kommer att ha kvar sitt boende den kommande månaden.

För att möta det enorma bostadsbehovet krävs rejäla investeringar. Bostadsbristen samt renoveringskraven är så pass stora att våra kommunala bostadsbolag ensamt ej klarar av att möta behoven. Kommuninvest har uppskattat att upprustningen av miljonprogrammen kostar mellan 50 och 275 miljarder kronor. Andra har satt ännu högre siffror. Regeringen föreslår i budgeten för 2016 rejäla satsningar på bostäder och inte minst på byggandet av mindre hyresrätter med rimliga hyror. Vi anser dock att vi utifrån behoven kommer att behöva satsa ännu mer.

AP -fonderna som har till uppgift att förvalta kapital för den allmänna pensionen har idag en del investeringar i fastigheter. Genom att utöka sina investeringar i fastigheter skulle AP-fonderna kunna bidra till att skapa fler bostäder. Hyresrätter ger en stabil och långsiktigt god avkastning på investerat kapital och dessutom med låg risk, vilket gör att det långsiktigt är en fördelaktig investering.

För att AP-fonderna ska investera mer i exempelvis fastigheter behöver dock placeringsreglerna för AP-fonderna ses över.

 

Alexandra Völker (S)

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)