Motion till riksdagen
2015/16:845
av Anders Österberg (S)

Bredbandsstrategin och en strategi för ett operatörsoberoende nät


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppgradera målet i bredbandsstrategin till 100 procent tillgång till höghastighetsbredband och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utarbeta en nationell strategi för ett operatörsoberoende nät och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har i jämförelse med många andra länder en ganska välutbyggd it-infrastruktur tack vare statligt stöd till kommunerna i början av 2000-talet.

Den förra regeringen har vidhållit ett hyggligt arbete och i den nationella bredbandsstrategin formuleras ett mål om att 90 procent av hushållen ska ha minst 100 mb/sekund fram till 2020.

Det är för lite! Det är dags att jacka upp bredbandspolitiken!

Tillgång till höghastighetsbredband och fiber är en fråga om demokrati och inkludering likaväl som det är en förutsättning för att hela landet ska kunna leva och för att vidmakthålla Sveriges konkurrenskraft. Inget annat än 100 procent är gott nog!

Demokratiskt handlar det dels om att stödja den digitala användningen och dels om inkludering av såväl den äldre generationen som av den unga generationen, som växer upp i ett samhälle där umgänget med kamraterna inte bara sker fysiskt utan även digitalt. Att inte ha tillgång till snabb uppkoppling kan vara en bidragande faktor till exkludering, utanförskap och mobbning.

I framtiden ser vi helt nya möjligheter med digitaliseringens utveckling. 5G-tekniken jobbas det på över hela världen. Det handlar om allt från att utveckla gemensamma standarder, batterikapacitet, robusthet till fördröjningar i överföringar osv. När 5G-tekniken väl rullas ut så kommer vi se helt nya användningsområden för den trådlösa tekniken och helt nya prylar att använda med den.

Om tekniken ska fungera överallt så måste vi ha fiber dragen till mobilmasterna över hela landet.

Den nuvarande ambitionen är att utbyggnaden av fiberinfrastrukturen ska skötas av marknaden. Som en sista utväg där marknaden inte ser några vinster i fiberdragning så diskuteras nu samhällsmaster. Det betyder dock att glesbygd kommer att få vänta länge innan fiber kommer till stånd, vilket skapar en enormklyfta mellan tätort och glesbygd.

Man kan konstatera att marknadens intresse för att lösa avsaknaden av snabb uppkoppling i glesbygd i praktiken är obefintlig.

I stället borde en nationell strategi för ett operatörsoberoende nät tas fram. Klarade vi en gång av att bygga ut el- och telefonnätet över hela vårt land så borde vi också klara att dra fiber. Det handlar om att visa politisk kraft och vilja.

Att vara i framkant är inte gott nog, utan vi behöver vara bäst. Sveriges möjligheter att hävda sig i den internationella konkurrensen har sin utgångspunkt i kunskaper och innovationer. Snabbt bredband är en förutsättning för detta!

 

Anders Österberg (S)