Motion till riksdagen
2015/16:842
av Hillevi Larsson m.fl. (S)

Översyn av socialtjänstlagen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om översyn av socialtjänstlagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Socialtjänstlagen har funnits i över 30 år. Lagen har ändrats många gånger, men nu har regeringen initierat en total översyn av lagen.

Syftet med översynen är en lag som både stärker de enskilda individerna, professionen och tydliggör kommunernas roll.

Barnkonventionen ska genomsyra hela lagstiftningen och målet ska vara att barn och unga är delaktiga i ungdomsvården. Ett problem idag är att många barn upplever att ingen lyssnar på dem eller bryr sig om vad de tycker.  Även frågor kring äldres behov ska lyftas upp, bland annat serviceinsatser.

Vid översynen av socialtjänstlagen är det viktigt att överväga kännbara sanktioner för kommuner som bryter mot lagen. Idag är det största problemet den bristande tillämpningen av lagen. Det spelar ingen roll hur bra lagen är om kommunerna kan prioritera bort behoven i socialtjänsten, eftersom inte ens uppenbara lagbrott ger märkbara konsekvenser. Detta gäller inte minst i omhändertagandet av barn och unga.   

Socialtjänsten är det sista skyddsnätet för människor i en utsatt situation. Det är helt avgörande för ett civiliserat samhälle att detta skyddsnät fungerar som det ska. Människor måste få hjälp med sina akuta behov, och ett långsiktigt arbete måste påbörjas för att de ska få det bättre såväl ekonomiskt som mänskligt.

Försörjningsstödet behöver också ses över. Det är uppenbart att inte minst barnen drabbas hårt i familjer som tvingas leva på försörjningsstöd under längre tid. Stödet har inte höjts på länge och behöver räknas upp för att täcka nödvändiga behov, och i det ingår barnens möjlighet till en aktiv fritid. Även om det inte är tänkt att människor ska leva på ekonomiskt bistånd under längre tid så måste vi hjälpa de familjer som ändå tvingas göra det, parallellt med stödinsatser för att göra fler självförsörjande. Stödet behöver i synnerhet räknas upp för barnfamiljer, men det behövs även generell uppräkning. Det är inte lätt för någon att leva på försörjningsstöd under längre tid.

I riksnormen för försörjningsstöd står fortfarande att alla ska råd med ”dagstidning, telefon och tv-avgift”. Men det står inget om dator och internet. Även om det finns rättsfall och kommuner som gått i denna riktning så behöver det slås fast att dator och internet är minst lika viktigt som dagstidning och tv. Särskilt med tanke på att man kan läsa nättidningar och se på tv i datorn. När det gäller telefon är den fortfarande viktig, men mobil telefoni håller på att ersätta fast telefoni.

Socialtjänstens uppdrag behöver också renodlas till att stödja människor som på olika sätt är socialt utsatta. Nedskärningar i socialförsäkringarna och en havererad bostadspolitik har lett till att många som endast har ekonomiska problem nu ska hanteras av socialtjänsten. De som är sjuka och arbetslösa bör i första hand hanteras av Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Arbetslöshets- och sjukförsäkringen måste omfatta fler och nivåerna måste gå att leva på! När det gäller bostadslösheten så krävs en social bostadspolitik och ökat byggande av bostäder som människor har råd att bo i. 

Regeringen bör överväga att inkludera försörjningsstödet, sanktioner och socialtjänstens uppdrag i översynen av socialtjänstlagen.

 

Hillevi Larsson (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Veronica Lindholm (S)