Motion till riksdagen
2015/16:841
av Serkan Köse (S)

Den svenska högskolans möjligheter att attrahera internationella studenter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att internationella studenter attraheras till svenska högskolor och universitet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Internationella studenter berikar oss med kompetens och nya perspektiv. Det ger svenska studenter internationella kontakter och en bättre utbildning. Genom idéutbyten över gränserna föds nya idéer och tankar. Dessutom är internationella doktorander en grundsten för många av våra forskningsområden.

Sedan hösten 2011 ska studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz, som inte deltar i utbytesprogram, betala avgifter för högskolestudier i Sverige. Alla internationella sökande måste nu betala en anmälningsavgift på 900 kronor samt en studieavgift som vanligtvis varierar mellan 70 000 – 140 000 kr per läsår men i vissa fall kan vara så hög som 400 000 kr.

Samtidigt har antalet utländska studenter som söker en utbildning i Sverige minskat med 79 procent och på vissa håll uppemot 90 procent. Varje student som inte har råd att gå i den svenska högskolan är ett förlorat perspektiv för samhället likaväl som en förlorad möjlighet för den enskilde.

Det glöms ofta bort att internationella studenter inte utgör en homogen grupp. En gemensam faktor är dock att dessa individer på olika sätt riskerar att missgynnas och i en del fall diskrimineras. Lärosätena måste ha goda kunskaper om de olika förutsättningar som råder mellan internationella studentgrupper vad avser exempelvis kulturell bakgrund, men också att många av de internationella studenterna har en mer problematisk ekonomisk situation jämfört med nationella studenters. Det är därför viktigt att internationella studenter får information från samhället och lärosätena om exempelvis boende och samhällshjälp. Det är också viktigt med stipendier som internationella studenter kan söka. Genom fler internationella studenter får vi dessutom ett bättre rekryteringsunderlag till forskarutbildningarna i Sverige.

För att öka rörligheten för studenter och forskare är det angeläget att hinder för internationalisering identifieras och så långt som möjligt undanröjs. Därför är det bra att regeringen har som ambition att under mandatperioden se över vad som kan göras på detta område, både genom att följa vad som händer i andra länder och genom att se närmare på vad studieavgiftsreformen har medfört här i Sverige.

I en globaliserad värld är det viktigt att Sverige är öppet mot omvärlden. Genom en ökad internationalisering av den högre utbildningen kan vi stärka Sveriges framtida forsknings- och innovationsmöjligheter och i förlängningen vår konkurrenskraft.

 

Serkan Köse (S)