Motion till riksdagen
2015/16:829
av Hillevi Larsson m.fl. (S)

Rättspsykiatrin


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att statligt övertagande av rättspsykiatrin bör övervägas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Psykiatrisk vård borde ha högre status i sjukvården, med tanke på att det handlar om liv och död för många. Både självmorden och den missbruksrelaterade dödligheten ökar! Det behövs både ökade resurser och satsning på kompetens.

Ett problem är att hela rättsväsendet ligger på statlig nivå, utom rättspsykiatrin som ligger på landstingsnivå. Det har förekommit att unga kvinnor med självskadebeteende skickas till rättspsykiatrin för att tvångsvårdas, detta för att landstingen inte kommit på något bättre alternativ eller haft platsbrist i den vanliga psykiatrin. Rättspsykiatrin vårdar människor med psykiatriska diagnoser som dömts för brott och verksamheten är inte utformad för dessa unga tjejer vars enda ”brott” är att de mår så dåligt att de skadar sig själva. Det kan dessutom hända att en våldtagen kvinna med självskadebeteende tvingas möta sin förövare, som också är intagen inom rättspsykiatrin! Med tanke på att övriga rättsväsendet är statligt bör rimligtvis rättspsykiatrin också bli det. Då kommer man också åt problemet med patienter som överförs från den vanliga psykiatrin till rättspsykiatrin.

Regeringen bör överväga en framtida översyn av möjligheten att flytta rättspsykiatrin till statlig nivå.

 

Hillevi Larsson (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Hanna Westerén (S)

Veronica Lindholm (S)