Motion till riksdagen
2015/16:827
av Serkan Köse (S)

Utökning av antalet auktoriserade tolkar och rättstolkar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör undersöka möjligheterna att öka antalet utbildningsplatser för tolkar och rättstolkar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bristen på kvalificerade tolkar utgör ett stort rättssäkerhetsproblem i migrationsprocessen och får ibland väldigt allvarliga konsekvenser för den enskilda asylsökanden som då inte kan till fullo utnyttja sin rätt. Allvarliga misstolkningar kan få förödande konsekvenser.

 

Det finns idag cirka 6 000 personer som arbetar som tolkar men enbart en sjättedel av dessa är auktoriserade tolkar eller rättstolkar. År 2010 köpte Migrationsverket mer än 200 000 tolktimmar. Majoriteten genomfördes av tolkar som inte är auktoriserade. Enbart 6 procent utfördes av rättstolkar.

 

En tolk med bristande förmåga och kompetens kan avgöra vilket utfall en asylansökan får, och detta är ett problem som många gånger uppmärksammats av verksamma jurister.

 

Migrationsverket tvingas idag vända sig till icke-auktoriserade tolkar för att handläggningen ska kunna gå snabbare framåt. Staten måste ta ett större helhetsgrepp för att kunna garantera auktoriserade tolkar och tillgången till rättstolkar i migrationsprocessen.

 

Tolkbehovet har ökat de senaste åren och ser inte ut att minska framöver. Det är grundläggande för att de asylsökande ska kunna ta vara på sina rättigheter.

 

Serkan Köse (S)