Motion till riksdagen
2015/16:814
av Lena Hallengren och Krister Örnfjäder (båda S)

Snabbspår för nyanlända enligt Kalmarmodellen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om snabbspår för nyanlända enligt Kalmarmodellen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under de kommande fem åren kommer antalet inrikes födda i yrkesför ålder att minska kraftigt. Sverige befinner sig i ett läge där vi inte behöver leta arbetskraft i andra länder, däremot behöver vi bli bättre på att ta tillvara den kompetens som kommer hit. Alltför många utrikes födda fastnar i arbetslöshet eller i lågkvalificerade yrken trots att 30 procent av de nyanlända har eftergymnasial utbildning. För personer med kompetens inom bristyrken måste etableringen på arbetsmarknaden påskyndas.

Landstinget i Kalmar län har tagit saken i egna händer för att snabba på integrationsprocessen. Kalmarmodellen innebär att man identifierar de som har sjukvårdskompetens bland de nyanlända i samband med asylsjukvårdens hälsoundersökning. Därefter erbjuds de informationsträffar och språkutbildning i landstingets egen regi. Vid sidan av utbildning i sjukvårdssvenska genomförs studiebesök och praktik. De studerande får träna sin svenska och på plats lära känna olika arbetsplatser inom hälso- och sjukvården. Målet är att de ska bli framtida medarbetare i landstinget. 

Kalmarmodellen är ett bra exempel på hur snabbspår för nyanlända kan se ut i praktiken. Vi vill att regeringen överväger möjligheterna att applicera Kalmarmodellen på andra yrkeskategorier samt implementerar den i hela landet.

 

Lena Hallengren (S)

Krister Örnfjäder (S)