Motion till riksdagen
2015/16:813
av Lena Hallengren och Krister Örnfjäder (båda S)

Ölandsleden – från fyr till fyr till nationell cykelled


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att göra Ölandsleden – från fyr till fyr till en nationell cykelled och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För Sverige har besöksnäringen kommit att bli allt viktigare. Turismen och besöksnäringen har stor potential när det gäller att skapa nya jobb och bidra till tillväxt. Öland har en lång tradition som resmål för besökare och turister. På senare år har även cykelturismen på Öland kommit att spela en allt större roll vilket har uppmärksammats i en rad olika sammanhang.

Öland är till ytan Sveriges minsta landskap men är samtidigt ett av de största vad gäller mångfald av natur och kultur. Öland är administrativt indelat i två kommuner, Borgholm och Mörbylånga, med sammanlagt ca 25 000 invånare. Under sommarhalvåret mångdubblas invånarantalet av stugägare, sommarölänningar och övriga besökare/turister. Klimatet är milt, och soltimmarna många och värmen stannar oftast långt in i september och oktober vilket gör att ordinarie turistsäsong har förutsättning att förlängas. På Öland finns ett mycket aktivt näringsliv där turism och lantbruk dominerar – inte sällan i olika former av symbios.

Cykelprojektet Ölandsleden – från fyr till fyr ska resultera i en 27 mil lång cykelväg från norra till södra Öland. Projektet har som mål att göra Öland till en av landets allra främsta cykeldestinationer med hög internationell standard och med miljö- och hållbarhetsfokus. Ölandsleden ska vara en av de tre största reseanledningarna till Öland. Som ett led i detta vill vi att regeringen överväger att ge Ölandsleden från fyr till fyr statusen nationell cykelled.

 

Lena Hallengren (S)

Krister Örnfjäder (S)