Motion till riksdagen
2015/16:8
av Robert Stenkvist (SD)

Justering av straffrabatten för unga gärningsmän vid våldsbrott


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över straffrabatten för gärningsmän mellan 15 och 18 år samt för gärningsmän mellan 18 och 21 år vid grova våldsbrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under senare år har vi sett en lång rad mycket grova våldsbrott utförda av unga gärningsmän, ofta mellan 15 och 18 år, där gärningsmännen blivit dömda till mycket milda straff. Domarna har upprört stora delar av befolkningen då straffen helt enkelt inte står i samklang med vad många människor anser rimligt avseende brottets grovhet och brutalitet. Detta kan på sikt undergräva tilltron till hela rättssystemet, och den så kallade straffrabatten bör justeras så att samhället, för en rimlig tid, skyddas mot dessa unga gärningsmän som bevisligen är kapabla till mycket grovt våld. 

 

Jag yrkar därför att den så kallade straffrabatten för gärningsmän mellan 15 till 18 år, samt samma rabatt för gärningsmän mellan 18 och 21 år, justeras nedåt så att samhället skyddas från dessa gärningsmän, samt att samhället klart signalerar vad som är rätt och fel. En minskning av straffrabatten med åtminstone hälften för våldsbrott är rimligt och skulle mer stå i samklang med den allmänna rättsuppfattningen.

.

Robert Stenkvist (SD)