Motion till riksdagen
2015/16:788
av Said Abdu (FP)

Generell sänkning av arbetsgivaravgifterna


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den som har en fot i företagandet och en i politiken ser näringslivspolitikens möjligheter och begränsningar. Politiken kan aldrig i sig självt skapa jobb och företagande. Däremot kan politiken skapa förutsättningar för ett gott näringslivsklimat genom att möjliggöra för riktiga företagare att skapa riktiga jobb.

 

En sänkning av arbetsgivaravgiften har länge efterfrågats av företag och näringslivsorganisationer. En sänkning av arbetsgivaravgiften skulle leda till att de tillväxtskapande företagen fick behålla mer av sina intäkter och kunde investera dem i nya jobb och andra tillväxtskapande satsningar. Investeringen i sänkta arbetsgivaravgifter kan ställas mot kostnaden för utanförskap och arbetslöshet, både för statskassan och för de utsatta personer som inte kommer in på arbetsmarknaden.

 

Under Alliansens regeringstid halverade vi arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Det har gjort det lättare för många att få sitt första jobb. Regeringen vill fördubbla arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Det kommer öka kostnader med över 10 miljarder kronor för de arbetsgivare som har ungdomar anställda. Att göra det dyrare att anställa unga är helt fel när vi har hög ungdomsarbetslöshet.

 

En utredning bör tillsättas med uppdraget att se över regeringens tillväxtskadliga politik samt komma med förslag på hur en generell sänkning av arbetsgivaravgiften från 31,42 % till 26,7 % kan genomföras. Reformen finansierar sig själv genom att stimulera arbetsmarknaden och göra det mer attraktivt att anställa.

 

 

Said Abdu (FP)