Motion till riksdagen
2015/16:783
av Robert Hannah (FP)

Undantag från trängselskatt i Backa


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Backa i Göteborg bör undantas från trängselskatt så länge regeringen inte finner en lämplig lösning för Backaborna, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att påminnelseavgifterna för trängselskatt i Göteborg är för höga och bör sänkas, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Göteborg finns det många skilda åsikter om trängselskatten som infördes för ett par år sedan. Det finns i dag i vart fall en bred enighet bland göteborgare och Göteborgspolitiker om att det behövs ett undantag från trängselskatt i Backa samt att påminnelseavgifternas storlek är orimlig. Trots den breda enigheten i Göteborg vägrar regeringen att lyssna på göteborgarna, vilket underminerar förtroendet för rättsstaten och politikerna.

 

När nuvarande trängselskatt infördes i Göteborg blev utfallet minst sagt problematiskt för boende i stadsdelen Backa på Hisingen. Det är inte rimligt att behöva betala trängselskatt för att åka och köpa mjölk i den lokala mataffären. Efter en utredning som alliansregeringen genomförde föreslogs att bilister folkbokförda i stadsdelen Backa skulle befrias från trängselskatt när de kör in i eller ut ur Backa.

 

Det så kallade Backaundantaget var tänkt att träda i kraft vid årsskiftet 2014/15 men än har det inte skett. När Cecilia Magnusson (M) ställde en fråga i december 2014 fick hon svaret av finansministern att undantaget fortfarande bereds på departementet. Jag ställde en interpellation under våren 2015 utan att få ett besked av finansminister Magdalena Andersson (S). Ännu har inget nytt besked kommit från regeringens sida – vilket betyder att Backaborna betalar för Magdalena Anderssons ovilja att få fram en bra lösning snabbt. Det enda rimliga är att Backaborna undantas från trängselskatt helt fram till att regeringen hittar en lämplig lösning.

 

En annan dimension av trängselskatten i Göteborg som fått problematiska konsekvenser är de extremt höga påminnelseavgifterna. Med nuvarande regler kan en påminnelseavgift om 500 kronor krävas för bilister som betalar en avgift – som initialt var 10 kronor – några dagar sent. Påminnelseavgiften står absolut inte i proportion till den ursprungliga avgiften och bör därför sänkas.

 

Regeringen har inte genomfört något av förslagen. Detta medför, förutom brist på politisk handlingskraft, att regeringen sviker göteborgarna.

 

 

 

Robert Hannah (FP)