Motion till riksdagen
2015/16:781
av Barbro Westerholm (FP)

100-åringarna som kulturbärare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om dokumentation av 100-åringars livshistoria och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige finns det en klyfta mellan generationerna. I takt med att vårt samhälle blivit mer och mer individualiserat har kontaktytorna mellan unga och gamla suddats ut mer och mer. Detta innebär en stor risk för att viktiga erfarenheter och mycket historia går förlorad för kommande generationer. Hos varje människa finns det ovärderlig information och erfarenhet om vår samtid och vår historia. Det finns idag fler människor i Sverige som fyllt hundra år än någonsin tidigare. Genom att ta tillvara deras livserfarenhet kan vi föra vidare kunskaper och insikter till en yngre generation samtidigt som vi stärker förhållandet mellan generationerna.

 

Därför anser jag att Kulturrådet ges i uppdrag att samordna och initiera ett samarbetsprojekt med Nordiska museet och Länsmuseerna varje år dokumenterar en 100-åring från varje läns livshistoria. Dessa levnadshistorier ska sedan finnas tillgängliga via flera olika medier, som utställningar samt kunna fungera som utbildningsmaterial för barn och ungdomar i grundskolan och på gymnasiet.

 

Barbro Westerholm (FP)