Motion till riksdagen
2015/16:772
av Krister Hammarbergh (M)

Översyn av existerande gränshinder


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av existerande gränshinder för näringslivet mellan Sverige och Finland och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trots stora insatser de senaste åren för att minimera gränshinder för näringslivet mellan Sverige och Finland, finns det fortfarande hinder kvar. Samtidigt tillkommer nya gränshinder som gör det svårare att arbeta, studera eller driva näringsverksamhet över landgränsen.

Företag i såväl Sverige som Finland upplever det som svårt och krångligt att göra affärer med grannlandet. Bland de hinder som företagarna själva upplever som störst är exempelvis informationsbrist och olikheter i regelverk och standarder.

För att säkerställa att näringslivet i norra Sverige och norra Finland kan utvecklas och affärsrelationerna stärkas är det viktigt att få en samlad översikt över de gränshinder som finns så att de lättare kan tas bort eller minimeras.

Regeringen bör därför initiera en översyn över existerande gränshinder för näringslivet mellan Sverige och Finland. Lämpligen kan ansvaret för att göra en sådan översyn ligga på Länsstyrelsen i Norrbotten.

 

 

Krister Hammarbergh (M)