Motion till riksdagen
2015/16:74
av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Slopad åldersdiskriminering på Systembolaget


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten bör tillåta myndiga personer att handla alkohol genom att sänka åldersgränsen vid försäljning av alkoholdrycker på Systembolaget till 18 år och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige är myndighetsåldern 18 år. Som myndig får man till exempel rösta och bli invald i beslutande församlingar i kommun, landsting/region och riksdag, ta körkort och göra militärtjänstgöring. Det är dessutom tillåtet att köpa öl, vin eller sprit på krogen direkt efter tolvslaget på natten den dag man fyller 18. En rad skyldigheter medföljer också den myndige.

En myndig person har däremot i dag inte alla rättigheter som den som fyllt 20 har. En 18-åring kan inte köpa med sig öl från Systembolaget för att bjuda sina vänner på middag, eftersom det i dag inte är tillåtet enligt lag. Den nuvarande alkohollagstiftningen diskriminerar därför myndiga personer fram till 20-årsdagen. Likhet inför lagen borde också innebära att man har en och samma myndighetsålder.

Den nuvarande ordningen innebär ett orimligt omyndigförklarande av medborgare som i andra avseenden betraktas som myndiga. Åldersgränsen på Systembolaget bör därför sänkas till 18 år.

 

Jonas Jacobsson Gjörtler (M)