Motion till riksdagen
2015/16:728
av Rasmus Ling (MP)

Avskaffa cykelhjälmslagen för minderåriga


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa 4 § 6 kap. SFS 1998:1276 om cykelhjälmstvång för dem som inte fyllt 15 år, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

 

Bakgrund

Sedan den 1 januari 2005 finns en regel i Trafikförordningen (SFS 1998:1276, 6 kap. 4 §), om att den som är under 15 år och färdas med cykel måste använda cykelhjälm.

Redan vid införandet av lagen så sågs den av kritiker som tandlös. Eftersom straffmyndighetsåldern är 15 år, så tangerar den exakt med lagen om cykelhjälm, och därmed är det omöjligt för någon att få en påföljd för förseelsen.

Morallag

Givetvis bör barn som lär sig cykla använda hjälm. Precis på samma sätt som alla som lär sig något nytt bör vara extra försiktiga i början. Att ha en lagstiftning om detta är däremot inte på något sätt nödvändigt. Lagstiftningen bör begränsa sig till regler som faktiskt är nödvändiga. Detsamma gäller för de prioriteringar polisen har att göra. Även om detta inte är något som prioriteras av polisen, så är det ändå en uppgift de har med gällande lagstiftning.

En minoritet av dem som alldeles ska komma att fylla 15 år använder cykelhjälm. Att ha en lagstiftning som innebär att en majoritet av barn konsekvent bryter mot en lagstiftning, riskerar att undergräva förtroendet för lag och ordning i en bredare bemärkelse. Det i sig är skäl för att avskaffa lagen.

Staten kan inte ta ansvar för alla risker som finns. För barn som växer upp måste också vårdnadshavarna ges ett ansvar, inte minst gällande att lära sina barn riskhantering.

Mot bakgrund av detta föreslår jag att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att avskaffa cykelhjälmslagen för dem som inte fyllt 15 år.

 

 

Rasmus Ling (MP)