Motion till riksdagen
2015/16:716
av Tina Ghasemi (M)

Bevara Bromma flygplats


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska dra tillbaka beslutet om en samordnare för att avveckla flygplatsen Bromma och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i enlighet med en riksdagsmajoritet inte ingå någon överenskommelse som innebär att Bromma flygplats avvecklas innan nuvarande avtal löper ut och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under mandatperiodens första år har Bromma flygplats framtida existens debatterats flitigt i såväl medier som i Riksdagen. Detta efter att regeringen tidigt aviserade att man avsåg att inom en snar framtid avveckla Bromma flygplats för att bebygga marken. Detta trots vallöften från ett av regeringspartierna som innan valet lovade att inte röra flygplatsen. Kritiken kom snabbt, likaså argumenten som förtydligade varför detta förslag är skadligt för Stockholm på en rad olika områden. Men också för att det är ett förslag som ger konsekvenser i hela landet när det gäller överlevnad för andra flygplatser. Försämrad flygtillgänglighet slår hårt mot jobb och tillväxt i många delar av Sverige.

 

En riksdagsmajoritet har tydligt visat sitt stöd för att Bromma flygplats ska vara kvar.

Vid två tillfällen har Riksdagen beslutat om att lämna ett tillkännagivande till regeringen om att lägga ned utredningen om att avveckla Bromma flygplats.

 

Samtidigt har ett enigt konstitutionsutskott prickat regeringen för utnämnandet av en samordnare för nedläggande av Bromma flygplats. Det enda rimliga är att regeringen drar tillbaka beslutet om en samordnare. Väljer regeringen att låta utredningen fortlöpa är det ett tydligt tecken på att man går rakt emot vad en majoritet av riksdagen har beslutat.

 

Bromma är Sveriges tredje största flygplats sett till antalet passagerare. Majoriteten av flygresenärerna, 55–60 procent, pendlar till Stockholm och tillbaka till någon stad eller ort ute i landet varje vecka.

 

En rapport från Stockholms handelskammare konstaterar att en stängning av Bromma flygplats riskerar också att medföra nedläggning av flera regionala flygplatser ute i landet. Beräkningar visar att det sammantaget riskerar att leda till att hela 24 000 jobb går förlorade.

 

Bromma flygplats erbjuder resenärer från hela landet ett komplement till Arlanda och ett enkelt sätt att ta sig till Stockholm. Bromma är en viktig länk i kommunikationerna till och från Stockholm som är nödvändig för att regionen skall kunna fortsätta att utvecklas som tillväxtregion.

 

Mot bakgrund av alla fakta som har tagits fram som tydliggör en mängd negativa konsekvenser för hela landet och vår tillväxt i allmänhet men för Stockholmregionen i synnerhet är det högst anmärkningsvärt att regeringen inte följer riksdagens beslut om att inte tillsätta en förhandlingsperson. Regeringen borde därför snarast återkalla sitt beslut om tillsättandet av förhandlingsperson och att i enlighet med en riksdagsmajoritet inte ingå någon överenskommelse som innebär att Bromma flygplats avvecklas innan nuvarande avtal löper ut.

 

 

Tina Ghasemi (M)