Motion till riksdagen
2015/16:688
av Anti Avsan (M)

Underlättat byggande av bostäder för Försvarsmaktens behov


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att underlätta byggandet av bostäder för Försvarsmaktens behov och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Genom ett beslut i riksdagen 1981 upphörde statliga myndigheters rätt att tillgodose behovet av bostäder som grundades på personalbehovet i den egna verksamheten. I stället utpekades kommunerna som ansvariga för landets bostads­försörjning. Ganska snart blev det, inte minst inom försvars- och högskoleområdena, uppenbart att kommunerna inte klarade av denna uppgift. För att hantera den uppkomna situationen utnyttjades Kasernen Fastighets AB och Stiftelsen MHS Eleven, som numera benämns Stiftelsen MHS Bostäder, för att tillgodose Försvarsmaktens behov av bostäder.

 

Staten blev ensam ägare till Kasernen Fastighets AB genom förvärv av samtliga aktier i bolaget i december 1992. Numera är Kasernen Fastighets AB en del av Vasallen AB och be­dri­ver inte längre uthyrning av bostäder. MHS Bostäder bildades 1961 med syftet att tillgodose behovet av elevbostäder för studerande vid Militärhögskolan (MHS). Efterhand har även andra kate­gorier av hyresgäster tillkommit, exempelvis lärare vid MHS, numera Försvarshögskolan (FHS), och kommenderad personal till andra delar av Försvarsmakten i Storstockholms­om­rådet. Härutöver har även andra sektorer i statsförvaltningen tidigare haft möjlighet att få hjälp med bostäder.

 

Efter genomförd permutation av ändamålen för MHS Bostäder har stiftelsen som primär upp­gift att stödja Försvarsmakten med de bostäder som behövs för att Försvarsmakten ska klara av att möta det bostadsbehov som följer av den personalförsörjningsreform som har genomförts. Mer konkret handlar det om att kunna tillgodose behovet av övergångsboende för gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS). Behoven är enligt uppgift särskilt akuta i Storstockholmsområdet.

 

Det akuta behovet i storstockholmsområdet kan tillgodoses mer konkret genom överlåtelse av mark från Fortifikationsverket till MHS Bostäder. Försvarsmakten har därför de senaste åren i olika skrivelser till regeringen (HKV 2011-11-17 13 700:67076 och 2011-12-19 13 700:69427) samt till Fortifikationsverket (FORTV) (HKV 2013-08-14 13 603:61149 och 2013-11-20 FM2013-2842:1) hemställt om att MHS Bostäder ska tillåtas förvärva mark från FORTV. Dessa framställningar har följts upp med presentationer kring aktuella problem och frågeställningar på olika nivåer inom Försvarsdepartementet och Socialdepartementet.

 

 

FORTV har i en skrivelse 2014-02-20 3176-2013 tydliggjort att man, med hänsyn till en gällan­de förordning rörande överlåtelse av statens fasta egendom, inte kan tillmötesgå Försvars­maktens hemställan eller MHS Bostäders önskemål om förvärv av mark. Om en så kallad riktad överlåtelse ska kunna ske erfordras ett beslut och medgivande av regerin­gen.

 

 

En överlåtelse av mark helt inom den statliga sfären kan sägas vara kostnadsneutral till sin natur. Den mark som frågan rent konkret har handlat om har varit åsatt ett värde om 0 kronor. I den mån värdering ska ske och köpeskilling erläggas för marken bör priset för marken kunna baseras på en avkastningsvärdering. 

 

 

Det är angeläget att det skapas reella förutsättningar att tillgodose behovet av bostäder för Försvarsmaktens personal. Detta gäller generellt och i hela landet, men är trots detta särskilt angelä­get i Storstockholmsområdet där andra alter­na­tiva lösningar i allt väsentligt saknas.

 

 

Anti Avsan (M)