Motion till riksdagen
2015/16:671
av Lena Asplund (M)

Marinens dykcenter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör göras en översyn av hur marinens dykcenter i större utsträckning kan utnyttjas av andra myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På marinbasen i Karlskrona finns ett nytt dykcenter (Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum, FM DNC), ett av de bästa i Europa. Marinen har byggt upp detta för att i en bra miljö kunna öva samt utbilda sina dykare.

 

Centret består bland annat av dykbassänger både inom- och utomhus. Bassängerna har även inbyggda kameror så att dykaren efteråt kan se sig själv och på så sätt lättare kunna rätta till eventuella felaktigheter. Vidare finns en tryckkammaranläggning där trycket kan förändras så att dykning och arbete kan övas vid stora djup. I anslutning till denna finns även en boendedel där dykaren vid behov kan vistas efter dyk för att undvika dykarsjuka.

 

Detta är en anläggning som borde kunna användas även av andra myndigheter med dykare i personalen, både för övning och i utbildningssyfte. I dagsläget använder Kustbevakningen den till en viss del. Att denna fantastiska anläggning inte används av flera ser jag som dåligt utnyttjande av våra skatteresurser. Till exempel polisen skulle både kunna öva och utbilda sina dykare där. Det vore ett bra sätt att låta fler relevanta myndigheter få ta del av en värdefull resurs.

 

 

 

 

Lena Asplund (M)