Motion till riksdagen
2015/16:667
av Roger Haddad (FP)

Bättre validering och bedömning av kompetens för bättre integration


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Socialstyrelsen tillsammans med företrädare för läkarna men också Sveriges Kommuner och Landsting snabbare bör hitta en valideringsprocess för hälso- och sjukvården och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Arbetsförmedlingens viktiga roll i att regionalt stötta lärosätena och kommuner/landsting i uppdraget med validering för bättre integration i arbetslivet och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att samla hela ansvaret hos Universitets- och högskolerådet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag är alla överens om att en bra och snabbare integration är helt avgörande för att den enskilde snabbt ska kunna komma i utbildning och arbete i sitt nya land. Sverige har under många år försökt förbättra validering av kompetens för personer som kommer hit med utländsk examina eller med annan yrkeskompetens. Trots ett antal reformer, studier och uppdrag till myndigheter som Socialstyrelsen och Myndigheten för yrkeshögskolan förblir detta en mycket stor utmaning. Sjukvården får inte fram den kompetens de behöver trots att personer finns på våra asylboenden eller i våra kommuner. Systemet är för byråkratiskt, det tar alldeles för lång tid och integrationsprocessen fördröjs i upp till två år ibland innan en person får sin bedömning av kompetens och exempelvis erbjuds en första arbetspraktik. Detta är inte acceptabelt. Riksdagen bör som sin mening tillkännage för regeringen att Socialstyrelsen tillsammans med företrädare för läkarna men också Sveriges Kommuner och Landsting snabbare hittar en valideringsprocess för hälso- och sjukvården.

 

Riksdagen bör vidare tillkännage som sin mening för regeringen om Arbetsförmedlingens viktiga roll i att regionalt stötta lärosätena och kommuner/landsting i uppdraget med validering för bättre integration i arbetslivet.

 

Riksdagen bör också som sin mening vad avser bedömning och validering av den enskildes akademiska examen tillkännage till regeringen att samla hela ansvaret hos Universitets- och högskolerådet. Idag är detta uppdrag delat mellan Universitets- och högskolerådet samt Statens skolverk. För att underlätta proceduren och korta ner tiderna för hantering skulle en samordning av detta uppdrag snabba på utländska akademikers inträde på arbetsmarknaden.

 

Roger Haddad (FP)