Motion till riksdagen
2015/16:659
av Roger Haddad (FP)

Bättre integrationsverktyg för ett bättre mottagande


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att samtliga 290 kommuner ska vara skyldiga att ta emot flyktingar för att solidariskt stötta besluten av Sveriges riksdag och regering och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionens andra stycke om att införa en möjlighet för Migrationsverket att anvisa nyanlända till orter med goda möjligheter att erbjuda ett bra mottagande och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionens tredje stycke om att Migrationsverket ska kunna ha mandat att anvisa personer till kommuner även efter det att individen erhållit uppehållstillstånd, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

 

Motivering

Sverige ska fortsatt vara ett land som tar sin del av ansvaret när människor flyr från diktaturer och terrororganisationer som Islamiska staten eller al-Qaida. Europa har idag stora svårigheter att enas kring en fördelning vilket fortfarande innebär att vissa länder tar ett mycket stort ansvar. Sverige och Tyskland är i detta sammanhang länder som har ett stort åtagande. För att detta ska fungera rent praktisk på hemmaplan krävs det en ökad statlig styrning av mottagandet för att underlätta villkoren för landets kommuner. Folkpartiet har föreslagit att samtliga 290 kommuner ska vara skyldiga att ta emot flyktingar för att solidariskt stötta de beslut som Sveriges riksdag och regering har beslutat. Riksdagen bör tillkännage detta som sin mening till regeringen om samtliga kommuners ansvar för flyktingmottagandet.

Men detta är ett första steg. Staten bör också överväga en modell där man anvisar nyanlända redan hos Migrationsverket till de områden eller kommuner som bedöms klara av ett bra mottagande både avseende exempelvis boende och utbildning. Dagens undantag för vissa områden/kommuner som Migrationsverket börjat tillämpa är inte tillräckligt för att styrningen genom avtal i mottagandet ska få faktisk effekt. Riksdagen bör tillkännage som sin mening till regeringen vad som anförs ovan om att införa en möjlighet för Migrationsverket att anvisa nyanlända till orter med goda möjligheter att erbjuda ett bra mottagande redan från start.

Riksdagen bör också som sin mening tillkännage för regeringen att Migrationsverket ska kunna ha mandat att anvisa personer till kommuner även efter det att individen erhållit uppehållstillstånd. Idag finns det tusentals personer som tackar nej och stannar kvar på asylboendet vilket underminerar etableringsprocessen men leder också till att platser på boendena upptas av personer som egentligen ska kommunplaceras. Frågan om kommunplacering kan också förklaras av att flera kommuner inte har tillräckligt med bostäder. Men i de kommuner där det finns boendemöjligheter ska Migrationsverket kunna agera genom att anvisa en person. Detta bör regeringen tillkännage som sin mening till riksdagen

 

Roger Haddad (FP)