Motion till riksdagen
2015/16:657
av Lennart Axelsson m.fl. (S)

Snabbspår Stockholm–Örebro–Oslo


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för ett snabbspår på sträckan Stockholm–Örebro–Karlstad–Oslo och tillkännager detta för regeringen.

Ekonomisk utveckling och utvecklad arbetsmarknad

Norge är tillsammans med Tyskland Sveriges största exportmottagare. Vi exporterar exempelvis mer till Norge än till Kina, Ryssland, Brasilien och Indien tillsammans. Handelsutbytet våra länder emellan är en lång och stark tradition, och vi är ömsesidigt beroende av att vårda och utveckla handelssamarbetet.

Norge utgör också en viktig arbetsmarknad för många svenskar, inte minst våra unga, och varje dag arbetspendlar över 25 000 människor mellan Sverige och Norge. Det är fler än som exempelvis arbetspendlar till Danmark.

Det är därför viktigt att värna infrastrukturen mellan de attraktiva tillväxtregionerna Stockholm–Oslo, vilka samlar stora delar av respektive lands forskning och utveckling. Genom att knyta de båda regionerna närmre varandra, så skapas nya möjligheter för innovation och tillväxt. Inte minst med tanke på att det mellan de båda huvudstäderna ligger flera stora och växande städer, bl.a. Örebro, Västerås och Karlstad (totalt bor omkring 4,5 miljoner människor längs stråket Stockholm–Oslo)

En satsning på förbättring av infrastrukturen mellan Stockholm–Oslo gynnar alltså inte bara de direkt boende i de två städerna utan skapar också goda förutsättningar för hela Mellansverige i form av snabbare transporter och större arbetsmarknadsregioner i ett av Sveriges snabbast växande områden.

Tåg istället för bil och flyg

Antalet resenärer på sträckan Stockholm–Oslo är väldigt många, och enbart flyget mellan de båda städerna står för 1,2 miljoner resor årligen. I ett modernt Sverige, där klimatmålen står i centrum, är det därför en självklarhet att satsa på bättre tågförbindelser.

År 2010 togs en rapport fram av analysföretaget Urbanet som visar att höghastighetståg som sänker restiden mellan de nordiska huvudstäderna till lite drygt 3 timmar har potential att slå ut flygtrafiken helt.

En KTH-rapport ifrån 2011 slår fast att det är restiden som är den i särklass viktigaste faktorn för resenärens val av färdmedel.

Idag tar den snabbaste resan med tåg mellan Stockholm och Oslo cirka sex timmar. Många avgångar har ännu längre restid. Med höghastighetståg skulle restiderna med tåg kunna halveras till omkring 3 timmar. Det skulle på allvar utmana flyget, och bidra till att klimatmålen nås. En tågförbindelse skulle dessutom inte bara gynna Stockholm och Oslo utan även städerna där emellan.

Se över hur sträckan Stockholm–Örebro–Karlstad–Oslo kan utvecklas

Vinnarna på en utveckling av järnvägsnätet mellan Stockholm och Oslo, samt i Mellansverige, är mot denna bakgrund onekligen såväl medborgarna som ekonomin och klimatet. Därför är det angeläget att i infrastrukturplaneringen se över hur sträckan Stockholm–Örebro–Karlstad–Oslo kan utvecklas.

 

Lennart Axelsson (S)

 

Eva-Lena Jansson (S)

Håkan Bergman (S)

Matilda Ernkrans (S)